YuRadioStanice

Muzika i kuvanje idu zajedno - odaberite ove pesme dok kuvate 1961
Muzika i kuvanje idu zajedno - odaberite ove pesme dok kuvate

Došao je trenutak da porodica konačno može da se okupi oko trpeze i da zajedno ruča, više niko nije na poslu ili u školi, i mnogo je lakše organizovati porodični ručak. Zato se mnogi ponovo vraćaju na čari kulinarstva i pripremanja jela sa uživanjem. 

Generalno, svi kućni poslovi ponovo dobijaju na značaju, jer se sada konačno ima vremena da se sredi onaj kutak koji čeka. Ukoliko niste ljubitelji kućnih poslova vreme je da se ponovo upoznate sa šerpom, kutlačom, ali i peglom i usisivačem jer će ovi mali aparati za kuću postati vaši sjajni prijatelji tokom karantina.

S obzirom da je za kreativne ručkove uvek potrebna posebna inspiracija mi smo rešili da je pronađemo u muzici a evo i naših predloga kako da kuvate u ritmu dobre muzike.


Doručak spremajte uz disko ritam ili uz opuštajući bluz


Postoje dva tipa ljudi ujutru: oni koji obožavaju jutro, i oni koji ne žele da ustanu u kreveta. Zato kada dođe vreme za pripremu doručka svako zna kakva to muzika može odgovarati njegovom senzibilitetu.

Ukoliko želite da vam jutro počne lagano i raspevano odlučite se za Aretu Frenklin, i to pesmu I say a little pray, ili Respect. Kraljica bluza će vam dati puno enegije da dan započnete sa osmehom na licu. Setite se vaših omiljenih bluz i džez hitova, ili jednostavno pustite nostalgičnu radio stanicu koja će vas sprovesti kroz ovo putovanje.


Muzika i kuvanje
 

Za one koji žeče energičan početak jutra, dok spremaju voćni smuti, ili brižno pripremaju sendvič, jutro možete započeti sa disko hitovima. Pesme poput Daddy Cool, Cheri Cheri Lady, ili odaberite bend i izvođača koji vas najbolje razbuđuje.

Prošetajte kroz žanrove još tokom jutra, i na trenutak ćete se osetiti kao da posećujete muzičke festivale, i to sve sedeći ili đuskajući u svom domu.


Splitski fank za jutarnje razgibavanje


S obzirom na to da se po jutru dan poznaje, uvek je dobro da jutro započnete što veselije pa vam zato predlažemo da poslušate  hitove Dina Dvornika, uz koje malo ko može da odoli a da ne zapleše. Hitovi poput “Lady”, “Ti si mi u mislima”, “Zašto praviš slona od mene”, “Afrika” , “Tebi pripadam” i mnogi drugi, kreiraće pozitivnu atmosferu.


Pripremajte ručak uz velikane domaće scene


Kako vam se čini da pripremate meso i seckate salatu uz pesme najpoznatijih pevača sa ovih prostora. Nezaobilazan izbor za dobru atmosferu tokom kuvanja je Zdravko Čolić. Pesme poput “Hotel Balkan”, “Okano”, “Mjerkam te mjerkam”, “Prava stvar” , “Čaje šukarije” itd. će učiniti da vam ništa ne bude teško, i da prirpema ručka bude vrlo zabavno iskustvo.

Za one koji vole stare hitove narodne muzike na listi se mora naći Mirosav Ilić i “Polomiću čaše od krsitala”, Haris Džinović, Lepa Brena, Ana Bekuta, kao i mnogi drugi značajni umetnici koji su obeležili sva velika slavlja - sada neka obeleže savljenje života u vašem domu.

Na našim prostorima je velikog značaja imala i ex yu rock scena, pa tako uvek možete odabrati muzičke numere popularnih bendova poput “Bjelog dugmeta”, “Parnog valjka”, “Riblje čorbe”, “Partibrejkersa”, “Generacije pet” ili “Bajage”.


Italijanske kancone za pripremu mediteranske gastronomije


Ukoliko pripremate pastu, picu, lazanje, ako grilujete tikvice i patlidžan, ili pripremate mediteransku salatu vreme je da od svog doma napravite pravi mali italijanski kutak. Ova država sa pregršt kulturnih i istorijskih sadržaja, iz koje dolaze sjajni ukusi i svetski modni trendovi, zbog trenutne pandemije nikada nam se nije činila dalje. Zato, kada već ne možete da idete u Italiju, donesite je u svoj dom.

Pustite neku kanconu popularnog Andriana Celnetana poput Il tempo se ne va, Per averti, Aqua e Sale, 24000 baci, i napravite pravi mali italijanski nostalgični kutak u svom domu. Za romantičniju atmosferu odaberite Erosa Ramacotija, pa pustite Fuoco nel fuoco ili Cose della vita, otvorite neko dobro vino i uživajte.

Muzičkih žanrova ima mnogo, pa je tako uvek najsigurniji izbor da kuvate uz muziku kojoj se najčešće vraćate i u kojoj istinski uživate. Sinestezija čula ukusa, mirisa i sluha učiniće da vaše celo biće uživa dok pripremate jelo. A ukoliko ne možete da se setite neke omiljene pesme, jednostavno pustite radio.

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove