YuRadioStanice

Slušanje muzike nekad i sad - evolucija slušanja muzike 1241
Slušanje muzike nekad i sad - evolucija slušanja muzike


Da li znate koji je prvi uređaj za slušanje muzike?

Ne, nije gramofon.

Prvi uređaj za snimanje i reprodukciju zvuka, nastao u 19. veku, poznatiji je pod nazivom fonograf i izum je čuvenog Tomasa Edisona. Reprodukcija zvuka na fonografu bio je izuzetno delikatan proces.

Ovaj uređaj ubrzo je zamenjen gramofonom, a evolucijom slušanja muzike danas smo došlo do toga da mobilni telefoni, čak i određeni modeli pametnih satova mogu da budu naši saveznici za slušanje omiljene muzike.

Nastavite da čitate naš tekst i saznajte koji su to uređaji nakon fonografa bili namenjeni za reprodukciju zvuka, odnosno slušanje muzike. 
 

Gramofon na stolu

 

Grafofon - naprednija verzija fonografa


Čičester Aleksandar Bel i Čarls Samner Tejnter zaslužni su za izum pod nazivom grafofon, koji je nastao nakon 5 godina istraživanja, 9 godina nakon fonografa - 1877. godine. Zanimljivost u vezi sa grafofonom jeste to da su dva izumitelja htela da sarađuju sa Edisonom na njegovom fonografu, međutim on ih je odbio.

Nakon izuma grafofona, Edison je izbacio poboljšanu verziju svog fonografa koja je pratila sve inovacije koje su Tejnter i Čičister uveli. Ipak, u istoriji grafofon se pamti kao napredniji, s obzirom na to da je davao veći kvalitet zvuka i imao poboljšan mehanizam funkcionisanja.


Gramofon i gramofonska ploča  - revolucija u svetu muzike


Devetnaesti vek poznat je po brojnim izumima u najrazličitijim oblastima, pa tako ni muzika nije izuzetak. Uređaji koji smo naveli u tekstu, osmišljeni su u 19. veku, baš kao i dobro poznat, revolucionarni izum Emila Berlinera, takođe poznatog po izumu mikrofona.

Gramofon je nastao 1887. godine, 10. godina nakon fonografa i gotovo da je postao revolucija u oblasti snimanja i reprodukcije zvuka. Na početku se ovaj uređaj sastojao od pogonskog mehanizma koji je okretao disk na koji se postavlja gramofonska ploča, ručice sa iglom i horne za reporukciju zvuka. Kasnije su ove komponente bile još naprednije.

O značaju gramofona u oblasti muzike svedoči mnogo činjenica, Pre svega, između Edisonovog fonografa i gramofona dvoboj se vodio dugo, sve do početka 20. veka, kada je propala Edisonova fabrika. Stavka koju bismo dodali listi jeste kvalitet zvuka i mogućnost da se gramofonska ploča koristi više puta.

Osim toga, dodaćemo činjenicu da se gramofon u svojoj naprednijoj verziji i danas vratio u modu, te mnogi imaju uređaje retro izgleda u svom domu.


Radio-predajnik - rezultat brojnih otkrića


Radio-predajnik je kompleksan uređaj koji je nastao kao rezultat brojnih otrkića više naučnika. Tokom prošlog veka on je doživeo svoj najveći uspeh kada je osim primene u vojsci postao komercijalan uređaj u čijem zvuku su uživale generacije i generacije ljubitelja muzike.

Kao najzaslužniji za izum radia, smatra se naš najpoznatiji naučnik Nikola Tesla, koji je uz oslanjanje na prethodna istraživanja i izume, objasnio i razvio način za proizvodnju radio frekvencija.

U značajno naprednijoj verziji, radio postoji i danas, s tim da za njegovo slušanje ne koristimo radio-prijemnik, već savremene uređaje za reprodukciju zvuka, poput mobilnih telefona i računara. 
 

Kaseta

 

Kasetofon - varijacija magnetofona koja je doživela veliku popularnost


Kasetofon je jedna od varijacija magnetofona, gde se zvuk reprodukuje po principu magnetizacije trake.

Kasetofoni su svoj najveći uspeh doživeli izumom kasete, odnosno kompakt kasete za koju je zaslužna kompanija Philips. Osim za reprodukciju i snimanje zvuka, kasete su se kroz istoriju koristile i za snimanje podataka za računare.  Nakon kasetofona, ubrzo je osmišljen i popularni vokmen (Walkman), mini kasetofon koji je radio na baterije, namenjen slušanju muzike u pokretu.


Prenosni CD plejer diskmen (Discman) - revolucionarni uređaj kompanije Sony


Jeste li koristili diskmen, prenosivi CD plejer?

Veoma popularan krajem prošlog veka, prenosivi CD plejeri, baš kao i vokmen bili su svojevrsan način za iskazivanje statusa u društvu i nije ih imao baš svako.

Jedan od svakako najpopularnijih jeste discman, produkt kompanije Sony, po kome se i dan danas nazivaju ovi uređaji (iako im je puno ime prenosivi CD plejeri). Ovi revolucionarni uređaji sa slušalicama za rerpodukciju zvuka, koristili su se veoma jednostavno.

Manjih su dimenzija sa svega nekoliko dugmića, a za slušanje muzike potreban vam je samo CD. Na digitalnom optičkom disku mogli ste da imate oko 80 minuta muzike, da bi se kasnije povećavala njihova memorija. Početkom 20. veka prodaja CD-ova bila je u ekspanziji, da bi naglo opala, nakon otkrića drugih, još modernijih uređaja za slušanje muzike.

Osim za skladištenje muzike, kompakt diskovi koristili su se za čuvanje podataka na računaru, da bi ih kasnije zamenili savremeniji oblici digitalnog skladištenja, kao što je i danas popularne USB flash memorije.


Savremeni uređaji nastali u 21. veku


Kasnih 90-ih godina i početkom 2000-ih, na tržište je stigao digitalni audio plejer, poznatiji kao mp3 plejer i bio je prava revolucija u svetu muzike. U svojim počecima, interna memorija ovih uređaja bila je oko 4 mb, a brzim ravojem tržišta, već 2001. godine, nastao je uređaj sa 5 gb memorije, delo kompanije Apple.

Nakon MP3 plejera, na scenu stupaju najmoredniji uređaji za slušanje muzike.

Prevashodno, ovde mislimo na mobilni telefon. Pametni mobilni telefoni danas pružaju mogućnosti uživanja u izuzetno kvalitetnom zvuku. Zahvaljujući pojavi interneta, vašu omiljenu muziku možete slušati gotovo svuda.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i upoznao vas sa razvojem uređaja za slušanje muzike, od fonografa, preko gramofona, pa sve do modernih uređaja izuzetne praktičnosti!
 

Slike:
https://www.pexels.com/photo/blue-vinyl-record-playing-on-turntable-1389429/
https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-gramophone-594388/
https://www.pexels.com/photo/black-audio-tapes-in-close-up-view-2718645/

 

Komentari (1)

Dj_MeRc :
06-Dec-22 17:47:55

Lijep pozdrav molim vas dami zamenjate server na Radio Put Sreće Slovenija Ljubljana taj server ne radi pavam saljem novi server. Hvala lijepa https://ebm-server.com/8020/stream


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove