YuRadioStanice

Saveti za smanjenje stresa tokom vožnje 373
Saveti za smanjenje stresa tokom vožnje


Ukoliko ste aktivan vozač, sigurno su vam poznate brojne stresne situacije tokom vožnje, sa kojima se gotovo svakodnevno susrećete. Neodgovorni učesnici u saobraćaju, gužve i kašnjenja, duge kolone vozila, nepoznate rute, loše vremenske prilike, iznenadni tehnički problemi ili umor i razni drugi izvori poremećaja pažnje, samo su neki od razloga koji neretko mogu učiniti vašu vožnju izuzetno stresnom.

Ukoliko ste neiskusan vozač, odnosno početnik, ovaj spisak uzroka stresa je verovatno mnogo duži. Smanjenje stresa tokom vožnje doprinosi vašoj sigurnosti u saobraćaju i lakšem suočavanju sa različitim izazovima na putu. Stoga vam u nastavku teksta iznosimo neke savete koji vašu vožnju mogu učiniti mnogo prijatnijim iskustvom nego što ste navikli i doprineti smanjenju anksioznosti kod svakog vozača, bio on početnik ili ne.

Priprema auta za bezbednu i udobnu vožnju

Podesite sve uređaje u automobilu tako da vam bude udobno (radio, klima, grejanje i sl.) i, naravno – dobro namestite sedišta i retrovizore.  Veoma je važno da okruženje u vašem autu bude pogodno za vožnju. Bitan je i unutrašnji izgled vašeg četvorotčkaša, a ne samo spoljašnji. Što je enterijer vašeg ljubimca primamljiviji i što pre uložite u njega, vožnja će biti prijatnija i komfornija. Ponekad i obični detalji mogu učiniti da se osećate prijatnije tokom vožnje. Napravite najbolji izbor auto patosnica, navlaka za sedišta, osveživača za auto i sl.

Vodite računa o tome da redovno proveravate i unutrašnji sklop auta, kako bi se stekli svi uslovi za sigurnu i lagodnu vožnju. Ukoliko blagovremeno obavljate male i velike servise, verovatno nemate razloga za brigu. Ako pak posumnjate u neispravnost nekog auto-dela, odreagujte na vreme, kako se sa problemom ne biste suočavali neposredno pred put ili u toku vožnje i da biste predupredili dodatno stresne situacije.


Voznja nocu
 

Prodaja delova u Beogradu ili bilo kom drugom gradu danas funkcioniše brže i lakše nego ikada ranije, pa u slučaju nepredviđenih kvarova, brzo možete obaviti kupovinu i rešiti problem, bilo da zamenu istih vršite sami ili uz pomoć stručnjaka.

Ukoliko primetite da se auto teže pokreće ili čujete čudne zvuke, obavezno proverite da li imate problem s alternatorom ili akumulatorom, kako biste izbegli iznenadno gašenje kola i gubitak električne energije. Novi ili polovni, jeftini alternatori se danas lako nalaze, a mogu biti ključni za bezbednu vožnju, pa ih sami ili uz pomoć auto-mehaničara zamenite na vreme ukoliko ustanovite da postoji problem.

Blagovremeno i detaljno planiranje rute

Najvažnije je da pre polaska na put, naročito ako je u pitanju duže putovanje, detaljno istražite i isplanirate rutu, kao i vreme polaska.  Pre nego što krenete, obavezno proverite vremenske prilike, kao i uslove puta. Ovo će vam mnogo pomoći ako želite da izbegnete vožnju u vreme gužve, eventualne radove na putu i sl., bez obzira na to da li se radi o svakodnevnoj gradskoj vožnji ili odlasku na duži put. Zahvaljujući detaljnom i blagovremenom planiranju, izbeći ćete osećaj žurbe i pritiska i smanjiti stres u slučaju eventulanih nepredviđenih okolnosti.

Slušanje muzike utiče na smanjenje stresa tokom vožnje

Sigurno ste i sami primetili koliko vas slušanje muzike dok vozite opušta i samu vožnju čini manje stresnom i komfornijom. Naravno da mnogo toga zavisi i od toga šta se nalazi na vašoj plejlisti. Važno je da to bude muzika koja će vas opustiti, ali neće na vas delovati uspavljujuće. Takođe, ona ne sme biti ni previše glasna ili remetiti vašu koncentraciju dok ste za volanom.

Izbegavajte izvore distrakcije

Potrudite se da izbegavate sve moguće faktore koji vas mogu ometati tokom vožnje i sprečavati vas da održavate fokus na putu. To su najčešće glasni razgovori i muzika, korišćenje telefona i sl. Ne zaboravite da muzika treba da vas tokom vožnje opusti, a ne da bude dodatni izvor distrakcije. Ovo je pre svega ključno za vašu bezbednost, ako želite da smanjite mogućnost stresnih situacija, kao i rizik od saobraćajnih nesreća.

Pravite češće pauze tokom vožnje

Ne zaboravite da je pre svega važno da vozite odmorni. Redovne pauze, naročito tokom dužih putovanja, pomoći će vam da ostanete duže fokusirani i opušteni dok ste za volanom. Pauziranje iskoristite da se odmorite, osvežite i protegnete.


POgled iz automobila
 

Duboko disanje u stresnim situacijama

Sigurno je da, koliko god se dobro pripremili i detaljno isplanirali put, odnosno konkretnu trasu, uvek možete da se suočite sa nepredviđenim okolnostima u saobraćaju. Ako osetite da vas dok vozite hvata anksioznost i preplavljuju vas stres i panika zbog neke neželjene situacije u kojoj ste se iznenadno našli – duboko disanje će vam pomoći da se opustite i smirite.

Razmišljajte o pozitivnim stranama vožnje

Umesto negativnih, fokusirajte se na pozitivne aspekte vožnje. Ako je reč o dužem putu, mislite na sve one predivne pejzaže koji vas čekaju, na društvo tokom vožnje (ukoliko ga ima), pauze za kafu i obrok itd. Uostalom, setite se svih prednosti koje vam pruža posedovanje sopstvenog automobila – sami najbolje upravljate svojim vremenom i ne zavisite od drugih.

Slike:

https://unsplash.com/photos/man-driving-a-car-wearing-wrist-watch-8e2gal_GIE8 

https://unsplash.com/photos/person-driving-car-evz7iB3JFKs 

https://unsplash.com/photos/person-driving-vehicle-T5PvaqELSww 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove