YuRadioStanice

Salsa, rumba, ča ča ča - vrući plesni ritmovi zbog kojih vredi posetiti Kubu 512
Salsa, rumba, ča ča ča - vrući plesni ritmovi zbog kojih vredi posetiti Kubu

Osim po svojim prelepim plažama i kolonijalnoj arhitekturi, Kuba je poznata i po jedinstvenom muzičkom nasleđu koje je postalo i neodvojiv deo njenog identiteta. Havana, kao glavni grad, i Trinidad, koji je deo UNESCO-ve svetske baštine, mesta su gde ćete najpre iskusiti svo bogatstvo kubanskih ritmova.

Muzika je duboko usađena u DNK ondašnjeg naroda i igra jednu od bitnijih uloga u svakodnevnom životu stanovnika. Kubanski plesovi igraju se po čitavom svetu, a vrlo su popularni i kod nas. Ako ste poželeli jedno pravo plesno putovanje, pročitajte u narednim redovima zašto da vaš izbor bude baš Kuba!


Bogata istorija i raskošni spojevi


Kubanska muzička priča počinje spojem različitih kultura koje su se sticale kroz vekove. Afro-kubanski ritmovi, španski uticaji i domaći zvuci stvorili su jedinstvenu i živopisnu paletu ritmova. Prva ključna tačka na ovom putovanju je slavni period kolonijalne ere, kada su afrički robovi, španski doseljenici i autohtono stanovništvo stvorili prve osnove kubanske muzike.

U 19. veku, španski flamenko i afrički ritmovi spojili su se u novom muzičkom obliku nazvanom Son cubano. Ovaj žanr je svoj procvat doživeo u gradovima poput Havane, Matanzasa i Santjaga de Kube, gde su se muzičari okupljali u tipičnim kvartovima, nazvanim "sones". Nastao iz spontanog stvaralaštva i improvizacije, Son cubano postao je izuzetno popularan i odjekivao je širom ostrva.


Kuba
 

Jedan od ključnih elemenata Son cubano-a su "clave" ritmovi, karakteristični udarni obrasci koji daju jedinstveni pečat ovoj muzičkoj formi. Ritam se izražava kroz specifične perkusivne instrumente poput kongo bubnja, bonga, marake i gitare, čime se stvara jedinstvena atmosfera koja podseća na pulsiranje samog srca Kube. Son cubano je bio osnova za razvoj kasnijih kubanskih muzičkih stilova, poput rumbe, mambe i cha cha cha i neizostavan je ako želite da osetite ritam Kube na ovom putovanju. Jedna od klasičnih Son cubano kompozicija je "Chan Chan" od Buena Vista Social Club-a.


Rumba stiče svetsku slavu


Tokom vremena, rumba je raširila svoja krila i postala popularna širom ostrva. Postojala su tri osnovna stila: Yambu, Guaguanco i Columbia, svaki sa svojim specifičnostima u ritmu, plesu i izrazu. Yambu je bio spor i ceremonijalan, Guaguanco je bio dinamičan i erotičan, dok je Columbia bio brz i virtuozan.

U 20. veku, kubanski muzičari su doneli rumbu na međunarodnu scenu, šireći njen uticaj širom sveta. Muzički genijalci Chano Pozo i Arsenio Rodriguez igrali su ključnu ulogu u transformaciji rumba zvuka, dodajući elemente jazz-a i mambo ritmova. Ubrzo, Havana postaje epicentar kubanske muzičke scene. I danas je rumba najvitalniji deo kulturnog nasleđa Kube i samog folklora. Njena energija, strast i dinamika inspirišu sve svetske plesne umetnike. Najpoznatija rumba pesma uz koju instant možete zaplesati je "Guantanamera".


Vrhunac uz mambo, cha cha cha i salsu


Brzi ritam koji je pratio afro-kubanske bubnjeve, pratila je i prva upotreba pojma "mambo" koji se u muzičkoj istoriji beleži ranih 1930-ih. Benny Moré, jedan od najpoznatijih kubanskih muzičara, doprineo je popularizaciji mambe svojim virtuoznim izvedbama tokom zlatnog doba ovog žanra 1940-ih i 1950-ih godina prošlog veka.

Ne možemo zaboraviti nastavak razvoja plesnih ritmova uz cha cha cha, kojeg odlikuju karakteristični koraci i prepoznatljivi zvuk. Njegove osnove su u ritmu mamboa, ali sa dodatnim elementima koji mu daju specifičan identitet. Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji cha cha cha ritma bila je pesma "La Engañadora", koju je komponovao Enrique Jorrín. Ova pesma se smatra pionirskim radom koji je postavio osnove onoga što će ubrzo osvojiti svet. Nakon toga, cha cha cha je doživeo veliki uspon popularnosti, sa izvođačima poput Orquesta América i Antonio Arcaño.


Kuba ulicni sviraci
 

Na kraju, naša muzička ekskurzija na Kubi ne bi bila potpuna bez spominjanja salse - ujedinjujućeg žanra koji je kombinovao elemente son cubana, mambo, cha-cha-cha, i modernih muzičkih stilova. Salsa je postala simbol kubanske muzičke energije i strasti, prelazeći granice i osvajajući srca svih koji su je bar jednom čuli. Iako su brojni umetnici i orkestri doprineli razvoju salse, važno je istaći neka imena koja su ostavila neizbrisiv pečat - već pomenuti Arsenio Rodríguez i Benny Moré, zatim Tito Puente i Celia Cruz kao protagonisti koji su oblikovali ovaj žanr. Njihova muzika je prenosila dušu kubanske kulture i donela novu dimenziju muzičkom svetu.


Klubovi na Kubi u kojima ćete najbolje plesati


Ako planirate posetu Kubi, neizostavno je istražiti i doživeti bogatstvo kubanske muzičke scene u nekim od najboljih klubova:

 1. La Bodeguita del Medio, Havana
 2. Casa de la Musica, Havana i Trinidad
 3. Tropicana, Havana
 4. Club 1830, Trinidad
 5. Casa de la Trova, Santiago de Cuba
 6. El Palenque, Santiago de Cuba
 7. Cafe Cantante, Havana
 8. Club Mejunje, Santa Clara
 9. La Cecilia, Trinidad

 

Ne morate biti iskusan plesač da biste na ovim mestima doživeli avanturu. Štaviše, Kubanci su vrlo raspoloženi da zaplešu sa vama i nauče vas osnovnim plesnim koracima kojima se ponose.


Obavezna muzička lista za putovanje na Kubu


Mnoge od ovih pesama su arhetipski zvuk kubanske muzike, ali su i deo osnovne muzičke kulture ove zemlje. Spakujte svoju listu na mobilni telefon i uživajte u putovanju:

 1. Buena Vista Social Club - Chan Chan
 2. Celia Cruz - La Vida Es Un Carnaval
 3. Compay Segundo – Guantanamera
 4. Los Van Van - Que Palo Es Ese
 5. Benny Moré - Bonito y Sabroso
 6. Cachao - Mambo Influenciado
 7. Mambo No. 5 - Perez Prado
 8. Los Munequitos de Matanzas – Yambu
 9. Mongo Santamaria - Watermelon Man


Za kraj


Stručnjaci za kubansku muziku tvrde da su ovi žanrovi ne samo muzički, već i društveni fenomeni. Oni su odražavali društvene i političke promene na Kubi, kao i šireg latino-američkog konteksta. Danas, kubanska muzička scena nastavlja da evoluira, integrišući moderne uticaje i održavajući bogatstvo svoje tradicije. Ovaj kontinuirani proces stvaranja, u kombinaciji sa nasleđem prošlosti, čini kubansku muziku jedinstvenom na svetskoj sceni.

Slike: 

https://www.pexels.com/photo/couple-holding-hands-while-walking-8249824/

https://www.pexels.com/photo/street-musicians-11369536/

https://www.pexels.com/photo/an-american-classic-car-on-the-streets-of-havana-cuba-17182267/

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove