YuRadioStanice

Muzika i nativni advertajzing – kreativan način da promovišete svoj brend 1135
Muzika i nativni advertajzing – kreativan način da promovišete svoj brend

Razvoj tehnologije, novih medija i digitalizacija nesumnjivo su uticali na sve oblike tradicionalnog i internet oglašavanja i doveli do prezasićenosti tržišta reklamama. Zbog toga je nastala potreba za novim, originalnim i kreativnim rešenjima, koja će umesto da ometaju poboljšati korisničko iskustvo.

Kao rezultat pojavio se novi vid digitalnog marketinga – nativni advertajzing. Iako je reč o plaćenom sadržaju, nativne reklame se izdvajaju kao naročito efikasna strategija zbog toga što se svojom formom i dizajnom savršeno uklapaju na platformi na kojoj su objavljene. U kombinaciji sa muzikom, nativni oglasi predstavljaju sve popularniji način za promociju poslovanja.

Želite da iznenadite publiku i da vaš brend prepoznaju po kreativnim reklamama? Pročitajte onda zašto treba da uključite muziku u svoj marketing plan, te koji su još originalni modeli oglašavanja koji vam u tome mogu pomoći.

Muzika, video i nativni oglasi

Jedan od prvih sajtova koji je pružio mogućnost da se promo video snimci pojavljuju uz uređivački sadržaj jeste You Tube. Prednosti promovisanih video oglasa koji se pojavljuju pored relevantnih rezultata pretrage su brojne. Pre svega, ovaj oblik nativnog oglašavanja omogućava brendovima da ciljaju odgovarajuću publiku uz zadržavanje formata koji imaju nesponzorisani You Tube klipovi i muzički spotovi. Njihov video se pritom prikazuje kao prvi ili drugi rezultat pretrage.

Međutim, pored You Tube-a postoje mnogi drugi načini da brendovi prikažu svoje video zapise i uklope ga kao nativni sadržaj. Koristeći društvenu mrežu Tumblr ili pak neku od platformi za kreiranje video zapisa i nativno oglašavanje takođe možete nenametljivo privući svoju ciljnu publiku.

Brendirane plejliste i muzički striming servisi

Zanimljiv način da predstavite svoj brend jesu i promo plejliste na nekom muzičkom striming servisu. Reč je o listi pesama koje su predstavljene brenidranom naslovnom fotografijom i tekstom, koja može (i ne mora) da sadrži link do web sajta brenda.

Servisi digitalnog strimovanja muzike kao što je Spotify, na primer, nude mogućnosti za nativno oglašavanje, uključujući sponzorisane i brendirane plejliste i sponzorisane sesije. S obzirom na to da prosečan korisnik dnevno provodi 148 minuta slušajući muziku na Spotify, vredi razmotriti ulaganje u nativnu kampanju na ovoj platformi.

Još jedna dobra prilika za brendove koji žele da pošalju pravu poruku u pravo vreme jeste i korišćenje Google Play music aplikacije. Ukoliko se kombinuje sa ostalim oglasnim ponudama poput retargetiranja, može biti efikasan marketinški potez.

Preko Apple-ove platforme za digitalno oglašavanje iAd, prodavci mogu da pristupe radiju u Apple Music-u i tako dopru do miliona ljudi. Pored pomenutih, korisne su i platforme Xaxis, Triton Digital, Hype Machine, DAX i mnoge druge. Ono u šta nema sumnje jeste da će razvoj tehnologije tek doneti zanimljiva rešenja koja kombinuju muziku i nativno oglašavanje.

Zašto baš nativni advertajzing?

Muzika je oduvek imala posebno mesto u marketingu, bilo kroz radijske reklame ili televizijske džinglove. Neki od reprezentativnih primera tradicionalnog marketinga upravo se oslanjaju na muzičku podlogu i kvalitetan “pevljiv” tekst, koji se lako pamti.

S obzirom na to da korišćenje muzike u marketingu nije novina, postavlja se pitanje zašto onda izabrati baš nativni advertajzing. Nativno oglašavanje sasvim izvesno nudi inovativan pristup i omogućava da predstavite brend drugačije u odnosu na konkurenciju. Pored toga što važi za originalnu, ovakva metoda je nenametljiva i kao takvu publika ume da je ceni. Investiranje u nativnu kampanju je dobra odluka ne samo sa aspekta kreativnosti, već i isplativosti.

Postoje platforme kao što je Native media, gde možete da se registrujete i postupno, koristeći filtere (ključne reči, jezik, lokacija, uređaji koje ciljna grupa koristi i sl.) napravite oglas po svojoj meri, odnosno po meri svoje publike. U par klikova možete napraviti kampanju i precizno tragetirati ciljnu grupu potrošača. Prema tome, na pouzdanom servisu za nativno oglašavanje i skromnim budžetom možete napraviti značajan pomak u promociji svog poslovanja.

Komentari (1)

Anica :
15-Jun-21 12:07:25

Zanimljiv i koristan tekst. Muzika je jedan od bitnijih elemenata reklame. Kada me iritira neka reklama to je uglavnom zbog lose muzike.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove