YuRadioStanice

Outfiti iz muzičkih spotova koji su uticali na razvoj modnih trendova 1096
Outfiti iz muzičkih spotova koji su uticali na razvoj modnih trendova

Modni trendovi menjaju se iz sezone u sezonu, a poznate ličnosti poput pevača i glumaca su deo onih koji diktiraju te trendove. S obzirom na to da su u 21. veku trendseteri ličnosti iz raznovrsnih profesija, može se reći da se nešto manje oseća uticaj muzičkih zvezda, dok je tokom 20. veka taj impakt bio znatno veći.

Ipak, i dan danas se mnogi ljudi, a posebno omladina oblači po uzoru na svoje omiljene zvezde, dok dizajneri odeće inspiraciju pronalaze u autfitima poznatih istorijskih ličnosti - vladara, književnika, pevača, glumaca, ali i u potrebama savremene žene.

Italijanski moderni brendovi posebno se ističu po prefinjenosti i prepoznatljivom dizajnu prilagođenom savremenom tempu života a ako je vaš izbor jedan od najistaknutijih brendova iz ove zemlje - Marella Beograd je prava lokacija na kojoj ćete pronaći garderobu ovog potpisa, kao i druge luksuzne brendove čije odevne predmete možete kupiti, po uzoru na najbolje stilizovane ljude sveta.

Takođe, uvek vam je na raspolaganju online šoping, pomoću kojeg ćete još jednostavnije obaviti kupovinu i implementirati određene segmente odevanja poznatih ličnosti u vaš stil. Kada govorimo o uticaju popularne kulture na modu, muzički spotovi su neki od najboljih primera, a koji outfiti iz spotova su uticali na razvoj trendova saznajte u nastavku teksta.


#1 Olivija Njuton Džon u spotu za pesmu Physical - uvođenje novog trenda sportske odeće


Olivija Njuton Džon je glumica i pevačica poznata po ulozi u kultnom filmu Briljantin (Grease) sa Džonom Travoltom, a njihova izvedba popularne pesme You’re the One That I Want je i danas inspiracija mnogim izvođačima i ljubiteljima muzičke i filmske umetnosti.


Olivija Njutn Džon
 

Međutim, u ovom segmentu govorićemo o njenoj kasnijoj karijeri, posebno o pesmi Physical (1981) u kojoj se tada mlada i smerna pevačica pojavljuje u opremi za vežbanje upečatljivog izgleda. Reči pesme možete razumeti kako želite, a sigurno je da je od trenutka izbacivanja spota za ovu numeru njena slika smerne devojke promenila svoj izgled.

Sa belim trikoom preko pink helanki, plavom top majicom i drugim detaljima, Njutonova je uvela novi trend nošenja odeće za vežbanje - grejače za noge, znojnice i helanke. Pojedini modni kritičari nju smatraju kao jednom od onih koji su zaslužni upravo za trend nošenja ovog tipa odeće skoro 40 godina nakon pojavljivanja spota.


#2 Majkl Džekson je spotom za pesmu Thriller je oduševio


Majkl Džekson je sasvim sigurno pevač koji je svojim glasom, neverovatnim plesačkim pokretima, ali i ekstravagancijom uticao umnogome na muzičku industriju. Pesma Thriller (1995) praćena je trinaestominutnim spotom koji se smatra jednim od najboljih muzičkih spotova ikada napravljenih.


Triler Majkl Džekson
 

Majkl Džekson se u video spotu pojavljuje u legendarnoj kožnoj crvenoj jakni, koja je 2011. godine prodata na aukciji za neverovatnih 1,8 milona dolara. Ono što je karakterisalo njegov izgled su sasvim sigurno i pantalone koje u potpunosti prate liniju tela i originalnost u svim segmentima odevanja.


#3 Madona - Ikona stila je u više navrata pokazala hrabrost


Madona Luiza Čikoni ili skraćeno Madona, svoju popularnost je stekla upravo zahvaljujući jedinstvenim spotovima sa dozom ekstentričnosti i razbijanja tabua. Pojedini podaci govore da je upravo Madona najuspešnija živa muzička zvezda, a od nje su popularniji bili samo Majkl Džekson, Elvis Prisli i Bitlsi.

Pomenućemo njene spotove za pesme Like a Virgin, Material Girl i pesmu Like a Prayer. Ne može se sa sigurnošću reći koji je spot Madonu načinio pop zvezdom kakva jeste, ali je većina njih predstavljala kontraverzu u tom periodu.


Madona like virgin
 

Madona se u video spotu za pesmu Like a Virgin iz 1984. pojavljuje u više kombinacija, isečenem crnom topu bez rukava, ogrlice od perlica, a najveći utisak zasigurno ostavlja venčanica od čipke i tila.

Njena najkontraverznija modna kombinacija je verovatno u pesmi Like a Prayer, koja je zbog samog značenja pesme, ali i zbog svilene haljine i krsta koji Madona nosi uznemirila religiozne grupe u SAD-u, ali i šire.


#4 Nirvana - Smells Like Teen Spirit je bio uvod u novu eru oblačenja


Nirvana je bend koji nije dugo trajao, a njihov aktivni period bio je od 1987. do 1994. godine i završio se tragičnom smrću, odnosno samoubistvom osnivača, Kurta Kobejna. Bez obzira na ovu činjenicu, Nirvana se smatra jednom od najuticijanijih rok grupa svih vremena, a ta činjenica može se pripisati i njihovom uticaju na modnu kulturu.


Nirvana majica
 

U pesmi Smells Like a Teen Spirit (1991) izvođači razbijaju dotadašnja pravila odevanja i snimanja spotova, te umesto prepoznatljivih neon vizuala vidimo sasvim drugačiji ambijent - maglovit školski teren. Stajling Kurta Kobejna predstavlja oličenje takozvanog grunge stila koji je nakon ovog njegovog pojavljivanja zavladao modnom scenom.

Prepoznatljivi rok fazon, ležerne stvari koje izgledaju iznošeno i specifične frizure, tačnije duga kosa, simbol su grunge stila. Odeća inspirisana Kurtom Kobejnom za koga se i danas smatra da je imao najveći utiacaj na ovaj modni trend, može se pronaći u prodavnicama širom sveta.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan i podstakao vas da i sami istražujete druge izvođače koji svojim stajlingom, kako u spotovima, tako i na crvenom tepihu diktiraju modne trendove i oduševljavaju svojom inovativnošću.

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove