YuRadioStanice

Najbolji svetski atletičari su ove godine u našem komšiluku 609
Najbolji svetski atletičari su ove godine u našem komšiluku

Svi oni koji vole i pomno prate “kraljicu sportova” odnosno atletiku verovatno već od početka godine čekaju avgust jer će se tada održati Svetsko prvenstvu u atletici na otvorenom. Domaćin ovog prvenstva je Mađarska odnosno njen glavni grad Budimpešta, a Prvenstvo će biti održano od 19. do 27. avgusta. Nema sumnje da će naši susedi biti odlični domaćini, a ovo je odlična šansa i za sve one pasionirane ljubitelje atletskih disciplina iz naše zemlje da odu do Budimpešte jer je ovo jedinstvena prilika koja im se pruža da pogledaju najbolje  sportiste iz više atletskih disciplina na jednom mestu.

 

Budimpešta je spremna za veliko takmičenje

 

Ovo će biti 19. Svetsko prvenstvo u atletici, a za Budimpeštu će ono predstavljati jedan od najvećih događaja koji će organizovati u svojoj istoriji. Puno se toga uradilo da bi svi takmičari i gosti imali idealne uslove za rad, pa se svi nadaju da će sve proteći u najboljem redu. Mađarska prestonica bi trebalo da ugosti više od 2000 ljudi iz preko 200 zemalja što je zaista impozantan broj ljudi. Poslednje pripreme su u punom jeku, a na dan otvaranja bi sve trebalo da bude u potpunosti spremno za održavanje svih disciplina. Organizatori se nadaju odličnim rezultatima, i svetskim rekordima što bi celoj njihovoj organizaciji verovatno dalo još veći nivo važnosti i značaja.

 

Nacionalni atletski centar

 

Specijalno za ovo Svetsko prvenstvo u atletici, Mađarska je odlučila da izgradi velelepni Nacionalni atletski centar koji je smešten na obali Dunava, u južnom delu Budimpešte. Na njemu će biti održano 14 takmičenja dok će u centru Budimpešte biti održano još šest takmičenja, a njima će gledaoci moći besplatno da prisustvuju. Što se tiče početka i kraja maratana i trka u brzom hodanju koji će posebno biti interesantne za sve na kladionici, one će svoj početak i kraj imati na čuvenom Trgu heroja. A kada pričamo o ovom novom zdanju, Nacionalnom atletskom centru, ono se već izdvaja u turističkoj ponudi Budimpešte svojim jedinstvenim enterijerom, ali i izuzetno funkcionalnom krovnom konstrukcijom koja će pomoći da vremenski uslovi previše ne utiču na takmičenja. Interesantno je da će nakon što se ovo Svetsko prvenstvo završi, u okolini ovog Centra biti napravljen jedan novi park koji će biti namenjen za rekreaciju, i u kojem će svi ljubitelji sporta imati lepu priliku da uživaju u sportovima koji će se odvijati na otvorenom.

 

Naši takmičari

 

Kada su u pitanju naši sportisti, srpska će javnost kao i svaki put imati određena očekivanja od njih, ali to ne bi trebalo da ih omete u postizanju najboljih mogućih rezultata u ovom trenutku. Svakako da će prva zvezda reprezentacije Srbije i na ovom Svetskom prvenstvu biti Ivana Vuleta (nekada Španović) koja će pokušati da dođe do još neke medalje u svojoj ionako bogatoj kolekciji najsjajnijih odličja. Podsetimo, Vuleta ima dve osvojene bronzane medalje sa najvećih svetskih atletskih smotri, i to sa Svetskog prvenstva održanog 2013. u Moskvi, i sa Svetskog prvenstva koje se održalo u Pekingu dve godine kasnije. Forma u kojoj se nalazi daje joj umerene nade za finale, ali je svakako ne bi trebalo potcenjivati jer se u nekoliko sluačeva pokazalo da može da prikaže i više od onoga što je i sama u nekom trenutku očekivala. Njoj će društvo u skoku u dalj praviti Milica Gardašević koje je u protekle dve godine prikazala dobre rezultate, te se možemo nadati da i ona uđe u finale, a posle će sve zavisiti od nekoliko faktora. Kada su u pitanju devojke, bitno je napomenuti da će u Budimpešti nastupati i naše dve “zvezde u usponu” čije vreme polako dolazi. To su Angleina Topić u skoku u vis i Adriana Vilagoš u bacanju koplja. Prošle godine su “probile led” osvajanjem medalja na Evropskom prvenstvu u Minhenu gde je Vilagoš došla do srebrnog odličja, a Topić do bronzanog. U međuvremenu su postizale još neke odlične rezultate,i pokazale da te medalje nisu bile slučajne, te se obe nadaju da na ovom Svetskom prvenstvu mogu daleko da doguraju. Svi se nadaju da bi mogle da se umešaju u borbu za najviši plasman, ali ne bi trebalo vršiti preveliki pritisak na njih dve jer će one tek u narednom periodu pokazivati svoje najbolje rezultate. To bi isto trebalo da važi i za odnos prema Mariji Vučenović koja će se zajedno sa Vilagoš takmičiti u bacanju koplja.

Što se tiče muškog dela naše delegacije, tu ćemo imati četiri predstavnika. To će biti Asmir Kolašinac i Armin Sinančević koji će se takmičiti u bacanju kugle kao i Elzan Bibić koji će učestvovati u trci na 1500 metara i Slavko Stević koji će se takmičiti u skoku u vis. Asmir Kolašinac će po sedmi put učestvovati na svetskim prvenstvima, a nadamo se da će imati više sreće nego na prethodna dva na kojima nije mogao da se takmiči iako je imao normu za njih jer ga je povreda u tome omela. Što se ostalih takmičara tiče, važno je napomenuti da Elzan Bibić dolazi u zaista odličnoj formi na ovo Svetsko prvenstvo jer je početkom avgusta učestvovao na mitingu u Bernu gde je uspeo da ostvari pobedu, i da obori državni rekord u disciplina na 1500 metara star 40 godina.

 

Bez velike zvezde u takmičenju skoka motkom

 

Ni ovo Svetsko prvenstvo neće okupiti apsolutno sve najbolje takmičare u ovom trenutku. Neminovno je da će neki morati da ga propuste zbog povreda, no verujemo da to neće puno poremetiti planove svih onih koji su želeli da isprobaju uživo klađenje i na nekoj od atletskih disciplina. Jedan od onih koji će propustiti takmičenje u glavnom gradu Mađarske je i Reno Lavileni. Ovaj 36-godišnji Francuz koji je nekada bio svetski rekorder i sjajan takmičar u skoku s motkom moraće da propusti Budimpeštu zbog povrede butnog mišića. Lavileni je osvojio, između ostalog i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a sada se nada da će ovu povredu moći u potpunosti da zaleči, i tako da dočeka sledeću godinu kada mu je želja da učestvuje na Olimpijskim igrama u svojoj državi.

 

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove