YuRadioStanice

Muzika u domu – kako nam omiljene melodije donose blagostanje 247
Muzika u domu – kako nam omiljene melodije donose blagostanje

 

Nema mesta kao što je dom? Ova tvrdnja je odavno mnogo više od replike u filmu “Čarobnjak iz Oza”. No da li je stan postaje naš dom zahvaljujući modernom i pažljivo biranom nameštaju i postoji neki drugi “tajni začin”?

Bilo da kupujemo ili iznajmljujemo stan, stvaranju idealnog ambijenta i “dobrih vibracija” u velikoj meri doprinosi muzika. Zahvaljujući omiljenim pesmama i melodijama naše raspoloženje (p)ostaje pozitivno, imamo veću kontrolu nad svojim emocijama, pa čak i veću moć da prevaziđemo probleme sa kojima se suočavamo u svakodnevnom životu.

Na koje sve načine muzika utiče na enterijer, kako pomaže da stvorimo prijatnu atmosferu u domu i povećamo svoje blagostanje, kao i svojih ukućana? Pročitajte.


Magične moći muzike


O moći muzike i njenom uticaju na čovekovo zdravlje već postoje brojna istraživanja koja sugerišu da lagani ritmovi ublažavaju stres. Poznato je da je da slušanje muzike može da posluži kao izvrsna antistres-tehnika. Takođe nam pomaže da poboljšamo memoriju, komunikaciju, ublažimo bol, pa čak se i da se brže oporavimo nakon nekih povreda. Zbog toga ne treba da iznenadi što se smatra neodvojivim delom prijatnog i komfornog enterijera.

Slušanje muzike je popularan način da se nosimo sa teškim vremenima. Primera radi, ponekad uz pomoć muzike možemo da izrazimo svoja osećanja i oslobodimo se anksioznih i negativnih misli. Ujedno, možemo osetiti da nam se raspoloženje ili energija poboljšavaju kada slušamo vesele pesme.


Dom muzika
 

Kada znamo koje sve prednosti nam muzika donosi, logično je što želimo da postane deo našeg doma. Pored slušanja muzike u stvaranju prijatne atmosfere u stanu mogu da pomognu i sledeći dizajnerski trikovi:


Postavite muzičke instrumente na vidljivo mesto


Ukoliko ste se ikada bavili muzikom, pa makar to bilo iz hobija, sigurno je da u stanu imate neki stari instrument ili deo muzičke opreme. Umesto da vam stoji negde u podrumu, iskoristite ih – mogu dati pravi šmek vašem enterijeru. Muzički instrumenti su sami po sebi lepi za gledanje, tako da nemate razloga da se plašite da ih pokažete ili istaknete kao deo dekora.

Ako ste gitarista, okačite gitaru na zid da biste stvorili zanimljivu fokusnu tačku koja će privući pažnju ljudi. Prikažite jednu gitaru samostalno ili napravite ceo zid pun gitara za utisak. Kačenje bilo kog muzičkog instrumenta na zid u vašoj dnevnoj sobi je zapravo sjajna ideja, bilo da je reč o violini, dairama ili saksofonu. Klavir, ako imate prostora, može dodati i dozu intrigantne estetike.


Sistem zvuka


Danas možete kupiti domaći zvučni sistem koji bi parirao svakom malom koncertnom prostoru. Štaviše, pored izvesnog zvuka i “bogatstva harmonije” koje dodaju vašoj omiljenoj muzici, ovi surround sistemi su i vizuelno privlačni. Ne morate, naravno, kupiti opremu za kućni bioskop, nekada i jednostavna zvučna traka može izgledati elegantno i delovati kao fokusna tačka.


Muika enterijer
 

Odabir pravog zvučnog sistema oslanja se na pametno balansiranje između raspoloživog prostora, sredstava koja su vam na raspolaganju i koliko naglaska želite da stavite na zvučno zadovoljstvo. Bilo da se odlučite za moderan JBL ili Bluetooth zvučnik retro izgleda, prenosivi muzički plejer je pravi podizač raspoloženja i jedinstven način da začinite svoj dizajn enterijera.


Albumi, posteri i knjige


Govoreći o zidovima galerije, jednostavan, ali moćan način da dodate muziku u svoj dom je da napravite zid sa naslovnicama omiljenih albuma i posterima omiljenih muzičara. Uramljene koncertne karte i muzički listovi takođe su način da prostoru date lični pečat. Pronađite partiture omiljenih kompozicija ili budite kreativni, pa rukom na listu notne sveske sami ispišite note – ovakvi originalni radovi neće ostati neprimećeni u vašem stanu.

Ako ste ljubitelj vinila, razmislite o ulaganju u neke “plutajuće” police za ploče ili kreiranju zida od vinila. Možete dekorisati zid starim pločama ili omotima albuma. Ne zaboravite na moć i lepotu gramofona, ovi “starinski” muzički uređaji daju svakom prostoru poseban izgled.

Razmislite o tome da na sto stavite knjige sa naslovima koji se odnose na muzičku industriju ili vašeg omiljenog izvođača. Ne samo da će ovo dodati “muzičku ličnost” vašoj sobi, već će takođe pokrenuti razgovore sa gostima.


Napravite nekoliko plejlista za različito doba dana


Jednom kada u muzičkom stilu uredite svoj enterijer, oplemenite ga omiljenom muzikom. Možete napraviti namenske plejliste, kao što je muzika za buđenje, muzika za podizanje energije ili pak otpuštanje frustracija. Na laptopu kreirajte listu pesama sa nazivom “Moja srećna muzika” ili se posvetite odabiru nostalgičnih ili opuštajućih numera, kao i onih pesama ili instrumentala koji su odlični za druženja sa prijateljima.

Aktivno i namerno biranje i slušanje vaše muzike može biti zaista koristan način da osetite veću kontrolu nad svojim osećanjima i ujedno preuzmete odgovornost za sva svoja raspoloženja.


Dom je tamo gde je pesma


U muzici svi uživamo manje ili više, postoje melodije koje nas uveseljavaju i one koje nas rastužuju. Kada želimo da stvorimo prijatnu atmosferu u svom životnom okruženju, jedan od najefikasnijih načina jeste da pustimo muziku. Uz pomoć zvuka i mirisa – uparite omiljene pesme sa aromatičnim svećama – lako se možemo opustiti i osetiti zadovoljno.

Bez obzira na to da li živite u lux stanu, garsonjeri, da li iznajmljujete stan u Novom Sadu, Beogradu ili nekom manjem mestu – na ambijent i te kako možete uticati uz pomoć muzike. Nekada su samo tihi džez ili bluz tonovi potrebni da “oživi” nameštaj u vašem dnevnom boravku ili da se vaša terasa pretvori u one bajkovite prizore iz časopisa i sa društvenih mreža.

Na kraju napornog dana na poslu, stresne gužve u saobraćaju ili bilo kakvog problema, ponekad je dovoljno samo to, da budemo u miru i harmoniji svog doma. Pokušajte da uključite muzičke detalje u dizajn enterijera i da u svakom trenutku imate pri ruci, odnosno uhu muziku koja vas relaksira. S lakoćom ćete od bilo kog stambenog prostora stvoriti dom.

Fotografije:

https://www.pexels.com/photo/room-interior-with-guitars-and-musical-equipment-near-shelves-and-plants-4122135/ 

https://www.pexels.com/photo/interior-of-cozy-studio-with-bed-and-couch-decorated-with-vintage-furniture-and-vinyl-records-5824519/ 

https://www.pexels.com/photo/interior-with-wooden-branches-in-wicker-basket-and-small-guitar-near-bed-3975587/ 

 

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove