YuRadioStanice

Muzika i trening – kako nas ritam motiviše na vežbanje 677
Muzika i trening – kako nas ritam motiviše na vežbanje

 

Muzika ima velike moći, a jedna od njih je sasvim sigurno to što nas motiviše na vežbanje. Razmislite: koliko puta ste se osetili umorno u teretani, a onda čuli omiljenu pesmu i živnuli? Setite se samo opuštajućih ambijentalnih tonova dok radite svoje vežbe joge.

Nije tajna da određeni ritmovi pomažu da se osećamo poletno i čak inspirisano da pokrenemo svoje telo. Ne moramo da se vozimo do teretane da bismo trenirali. Na internetu možemo pronaći pravi način za trening kod kuće, da pratimo savete stručnog trenera i uz omiljenu muziku damo svoj maksimum.

Kako to muzika utiče na motivaciju za vežbanje i pokreće nas na kretanje? Zbog čega se trčanje ili bilo koji trening snage čini lakšim kada istovremeno slušamo pesme brzog tempa? Pročitajte.


Muzika smanjuje osećaj umora


Muzika sprečava da se fokusiramo na fizički osećaj umora. Naravno, nivo kondicije igra veliku ulogu u tome kada ćemo se i u kojoj meri umoriti dok radimo vežbe. Međutim, kada slušamo muziku, možemo se osećati osnaženo i dovoljno jako da uradimo još jedan set vežbi (ili bar tu treću seriju do kraja).


Devojka sluša muziku sa mobilnog
 

Nekada je dovoljno da se skoncentrišemo na reči pesme koju volimo i – premda umor postoji – zanemarimo taj osećaj. Izvesnu potvrdu dobijamo i od naučnika. Naime, prema istraživačima sa Univerziteta Brunel u Londonu, intenzivni slušni stimulansi aktiviraju region mozga koji potiskuje umor. U opsežnom istraživanju iz 2012. godine, naučnici su napravili sistematski pregled čak 62 studije o efektima muzike koja poboljšava performanse prilikom vežbanja.

Otkrili su da slušanje muzike pre trčanja ili bavljenja sportom povećava uzbuđenje i poboljšava izvođenje jednostavnih zadataka. Kada se muzika pušta tokom fizičke aktivnosti, ona ima ergogene efekte, odnosno pospešuje rad. Pored toga, slušanjem muzike umor odlažemo i menja se naša subjektivna percepcija – koliko smo umorni i možemo li da istrčimo kilometar više.


Muzika povećava mentalno uzbuđenje


Muzika nas uzbuđuje, pokreće naš um na jedan specifičan način, i dalje, podstiče nas na pokret. U studiji o psihofizičkim efektima muzike u sportu i vežbanju, koju su napisali istraživači Karageorgis i Teri navodi se da “promena stanja mentalnog uzbuđenja uz pomoć muzike rezultira povećanim performansama vežbanja”. Dakle, muzika deluje podsticajno na čoveka da bolje izvodi vežbe. Postoje brojna istraživanja na ovu temu koja manje ili više dolaze do sličnog zaključka – bez obzira na to šta slušamo, naš mozak i telo će reagovati.


Muzika poboljšava motoričku koordinaciju


Vežbanje uz muziku može pomoći u koordinaciji motora i pokreta. Pravi primer za to su grupni fitnes treninzi, gde se osobe kreću u ritmu muzike. Zapravo, kada nam je telo u sinhronizaciji sa muzikom, često se osećamo samouverenije i spretnije. Prema tome, u kombinaciji sa omiljenim pesmama, vežbanje dolazi kao posebna doza samopouzdanja.


Muzika pomaže da se ublaži bol


Među efektima muzike na telo i um svakako treba pomenuti i njeno lekovito dejstvo. Naime, muzika može da bude efikasan “analgetik”, odnosno da ublaži bolove i pomogne nam da se opustimo. Kada radimo treninge visokog intenziteta u telu se stvaraju nusporizvodni molekuli poput acidoze i povišeni hormoni koji doprinose umoru. Muzika može da ih “priguši” i tako pojača naše performanse vežbanja.


Devojka vozi bicikl i sluša muziku
 

Poznato je da klasične kompozicije mogu ovako delovati, a neka istraživanja sugerišu da do sličnih rezultata dovodi i tehno muzika (pod uslovom da volite ovaj muzički žanr). Jedan od zaključaka je da tehno povećava beta-endorfin, adreno-kortikotropni hormon, norepinefrin u plazmi, hormon rasta i kortizol. Dakle, slušanje tehno muzike izaziva promene u neurotransmiterima, peptidima i hormonalnim reacijama.


Muzika nas čini zadovoljnijim


Muzika može dovesti do osećanja zadovoljstva ili nezadovoljstva, može da promeni misaone procese i pa čak i da izazove promene u ponašanju. Iako nema još dovoljno naučno potkrepljenih dokaza, istraživači širom sveta pokušavaju da utvrde vezu između muzike i pozitivnog raspoloženja i osećaja za vežbanje. Kod učesnika se uglavnom ispituje i prati psihološki efekat muzike prema promenama nivoa hormona.

Primera radi, jedna studija iz 2012. godine je pokazala da su ljudi koji su slušali “ugodnu” muziku, tj. muziku koja im prija, imali viši nivo serotonina, poznatog kao hormon sreće. Ovim se sugeriše (premda je teško naučno potvrditi) da prijatno iskustvo slušanja pesme može dovesti do povećanja nivoa serotonina, što nas dalje može dovesti u bolje raspoloženje za vežbanje.


Šta treba da znamo o muzici i vežbanju?


Brzina i tempo su dva najvažnija faktora koja utiču na intenzitet vežbanja. Idealno je započeti zagrevanje sporijom pesmom i postepeno povećavati brzinu u skladu sa vrstom vežbe koju ćemo raditi. Za dizanje tegova i opšti kardio, izaberite muziku bržeg ritma, a za opuštanje sporije pesme.


Muškarac trenira uz muziku
 

Takođe, bitno je da odaberemo žanr koji nam prija. Koliko god tehno muzika delovala ritmično i pokretački, ako nismo ljubitelji, može uticati negativno na naše raspoloženje. Kada vežbamo bez elana i pritom slušamo pesme koje nam ne prijaju, možemo da se osećamo još umornije.


Muzika, motivacija i bol


Postoji razlika između umora i bola. Iako muzika može da nam skrene pažnju, važno je da slušamo svoje telo. Velika iscrpljenost, probadanje, “pucanje” ili „udaranje u zid“ – sve su ovo osećaji koje ne bi trebalo da doživljavamo stalno. Pametnije je da pratimo vežbanja, umaramo se, ali ne i da trpimo bolove. Kakav god trening da radimo, kojom god fizičkom aktivnošću a se bavimo, bitno je da imamo profesionalnog trenera na kog možemo da se oslonimo, pitamo za savet i budemo sigurni da radimo vežbe na pravi način.

Uz stručno vođenje treninga i konsultacije veće su šanse da izbegnemo povrede i bolove. Naravno, nezgode se dešavaju, nekada umemo i da preteramo, ali je veoma važno da se javimo lekaru ako bol ne prestane nakon treninga.

Na kraju, kada ste inspirisani, veća je verovatnoća da ćete vežbati i zadržati motivaciju. Od poboljšanja performansi do povećanja intenziteta vežbanja, sasvim je izvesno da muzika u velikoj meri utiče na kretanje i našu fitnes rutinu.

Ostaje još samo da vas pitamo: koje pesme se nalaze na vašoj plejlisti za vežbanje?

Slike: pexels.com

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove