YuRadioStanice

Koja je razlika između spavaćice i noćne haljine? 194
Koja je razlika između spavaćice i noćne haljine?

Danas su ženske spavaćice i noćne haljine dva najpopularnija oblika noćne odeće za žene, ali nisu oduvek smatrane uobičajenim. Iako se ovi termini često koriste naizmenično, postoje suptilne razlike između ova dva odevna predmeta.


Drevna istorija noćne odeće


Istorija spavaćica i noćnih haljina može se pratiti do drevnih civilizacija, gde su i muškarci i žene nosili široku odeću za spavanje. U drevnom Rimu, bogate žene nosile su duge, lepršave spavaćice od fine svile ili lana, često ukrašene raskošnim vezom ili čipkom. Ove spavaćice bile su simbol njihovog statusa i nošene su ne samo za spavanje, već i za opuštanje po kući.


Srednjovekovna praktičnost


Tokom srednjeg veka, spavaćice su nosili i muškarci i žene, ali su to uglavnom bili praktični odevni predmeti koji su se koristili za održavanje toplote, a ne modna odeća. Ženske spavaćice su obično bile duge i široke, izrađene od jednostavnih tkanina poput lana ili pamuka, i često su imale visok okovratnik i duge rukave. Kako su vekovi prolazili, spavaćice su postajale raskošnije i modernije.


Renesansna elegancija


Tokom renesanse, bogate žene su nastavile da nose spavaćice, ali su one postale pripijenije i elegantnije, često sa složenim detaljima poput nabora, čipke i traka. Spavaćice iz ove ere obično su bile izrađene od svile ili satena i nošene su sa odgovarajućim ogrtačem.


Uspon moderne spavaćice


Ženska spavaćica kakvu danas poznajemo nastala je u 18. veku. Spavaćice su postale složenije i nosili su ih pripadnici oba pola. Dok su ženske spavaćice često imale naduvane rukave i vezene akcente i bile su izrađene od delikatnih materijala poput svile ili muslina, muške spavaćice su bile od finog lana ili pamuka i često su bile ukrašene čipkom.


Spavacica
 

Tokom viktorijanske ere, spavaćice su postale još luksuznije, sa ženskim spavaćicama koje su često imale slojeve čipke, nabora i traka. Spavaćice iz ove ere obično su bile izrađene od svile ili pamuka i nošene su sa odgovarajućim ogrtačem.


Razlike između spavaćica i noćnih haljina


Dok su spavaćice obično opuštenije i prikladnije za svakodnevno nošenje, noćne haljine su često elegantnije i rezervisane za posebne prilike. Spavaćice su obično kraće, završavaju se oko kolena ili sredine lista, dok noćne haljine sežu do članaka ili poda.

Još jedna razlika je u materijalima. Ženske spavaćice se često izrađuju od pamuka ili mešavine pamuka, dok se noćne haljine izrađuju od luksuznih tkanina poput svile ili satena. Noćne haljine takođe često imaju više detalja poput čipke, vezova ili prozirnih umetaka.


Moderna noćna odeća


Danas ženske pidžame dolaze u raznim stilovima i materijalima, od jednostavnih pamučnih spavaćica do raskošnih svilenih i čipkastih haljina. One se smatraju simbolom ženstvenosti i često se nose kao udobna i stilska alternativa tradicionalnim pidžamama. Luksuzne spavaćice i dalje nose žene koje ih mogu priuštiti i obično se nose u posebnim prilikama ili kao luksuzan tretman za sebe.

Bez obzira da li preferirate udobnu spavaćicu ili elegantnu noćnu haljinu, oba odevna predmeta imaju bogatu istoriju i ostaju omiljena noćna odeća za žene širom sveta.

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove