YuRadioStanice

Emocionalna veza između nas i muzike – u dobru i u zlu, ona je uvek tu 287
Emocionalna veza između nas i muzike – u dobru i u zlu, ona je uvek tu

Emocionalna veza između nas i muzike traje već vekovima. Da parafraziramo Olivera Mandića (pesma „Osloni se na mene“) u dobru i u zlu, ona je uvek tu. Uz muziku se smejemo i radujemo, uz muziku tugujemo i plačemo, jer ona je tu kao naša duhovna potreba.

Muzika je i danas razlog zbog koga prelazimo i hiljade kilometara, u želji da nekog umetnika čujemo uživo. A ona je ta, koja danas, uz pomoć interneta i različitih nosača zvuka, u trenutku može da stigne s jednog kraja sveta na drugi. Ali kada je u pitanju naša emocionalna veza sa muzikom, neke stvari stoje malo drukčije.

Kako reče Frenk Oušn (Frank Ocean), moderni filozof u kostimu muzičara: “Kada si srećan, uživaš u muzici; ali kada si tužan – razumeš tekst”.

To je ono mesto na kome se se melodije susreću sa osećanjima, a reči hvataju nijanse. Frenk Oušn je u ovoj misli uspeo da sažme dubinu emocionalne veze koju svako od nas ima sa muzikom. Zato hajde da malo istražimo ovu temu, i odraz naših emocija kroz muziku.

Zvuk, kao suprotnost suštini

Razmotrite razliku između tapkanja nogom u ritmu vesele pesme kada ste srećni i zadovoljni, i pronalaženja utehe u rečima neke pesme kada ste tužni. Postoji suštinski razlog koji se krije iza ove dihotomije.

Kada ste srećni, vaše emocionalne i psihološke potrebe su već zadovoljene, uglavnom kroz spoljašnje podstreke. Nema praznine koju treba popuniti pa ste, sasvim prirodno, manje skloni da tražite suštinu ili smisao u tekstu koji prati melodiju. Dakle, melodija i ritam pojačavaju vaše postojeće emocionalno stanje, bez potrebe za dubinom. Sasvim vam je dovoljan zabavni element koji donosi muzika koju slušate.

S druge strane tuga, gotovo po definiciji, podrazumeva nedostatak nečega. Najčešće je to ljubav, gubitak neke drage osobe, ili poljuljani unutrašnji mir. Tuga nas okreće ka unutra, terajući nas da popunimo emocionalnu ili egzistencijalnu prazninu. Često to činimo hranom i alkoholom, pa danas upravo zbog toga imamo porast gojaznosti, alkoholizma, srčanih oboljenja, itd, ali da se vratimo na muziku, koja to čini zdravije.

U ovom slučaju, vesela melodija jednostavno nije dovoljna, što nas navodi na to da se uhvatimo za dublje elemente u muzici, a to je tekst. On nam donosi mnogo više od puke distrakcije — nudi razumevanje i, što je najvažnije, potvrdu onoga što sami osećamo.

Emocionalni izrazi koje nalazimo u tekstovima

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/collage-photo-of-woman-3812743/

Tuga nas pokreće na unutrašnje putovanje. Ovo putovanje nije ono koje svi oko nas razumeju i priznaju poput leta avionom, pa zato, pronalaženje emocionalnog izlaza postaje neophodno za naše mentalno blagostanje. A tekstovi su često u stanju da nam pruže taj izlaz.

Nije stvar u slušanju tužne muzike da biste postali još tužniji; radi se o pronalaženju pravog seta reči koje stavljaju vaše složene emocije u odgovarajuće “kalupe”. Znate ono kada neko kaže da ga je neka pesma “pogodila”, da je uspeo da se poistoveti sa tekstom jer je nešto slično i sam/a doživeo/la. To je to!

Ova artikulacija, postignuta posredno kroz muziku, deluje kao ventil za emocionalno oslobađanje, i ublažava vašu tugu. To je katarza, psihološki koncept koji označava oslobađanje od emocionalne napetosti - na delu. Dakle, muzika daje utehu, kvalitetniju od ostalih sredstava, jer našem telu ne čini apsolutno ništa loše.

Osećaj manje usamljenosti

Postoji implicitni socijalni element u muzici, čak i kada je slušate sami u svojoj sobi. To može da bude umetnik iz prošlih decenija ili neko sa potpuno drugog kraja sveta, ali ako reči rezoniraju sa vama, postoji osećaj povezanosti koji prevazilazi i vreme, i prostor.

Sposobnost muzike da može da učini da se osećate „shvaćenim“ nije samo emocionalno umirujuća, već i psihološki korisna. Brojne studije su pokazale da percipirana socijalna podrška — osećaj da niste sami — može značajno da utiče na mentalno zdravlje.

Emocionalna validacija

Reči često validiraju naše emocije, pružajući emocionalnu hranu za kojom žudimo, posebno kada smo tužni. Ponekad, znanje da je neko drugi osećao ono što vi osećate, i pronašao reči da to izrazi, može da bude beskrajno utešno. Taj osećaj da - “niste sami”.

A emocionalna validacija je moćan alat za otpornost. Validirane emocije je lakše obraditi i upravljati njima. Daju nam šansu da shvatimo i konstruktivno obrađujemo teškoće koje imamo.

Isceljujuća frekvencija muzike

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/tibetan-singing-bowls-3543680/

Odnos između muzike i emocionalnog blagostanja nije samo anegdotski. Podržan je brojnim naučnim studijama, i muzikoterapija se pokazala efikasnom u kliničkim okruženjima, posebno u svrhu emocionalnog oslobađanja. Uspela je da učini mnogo više od mnogih modernih medikamenata.

Muzika nam ne dozvoljava samo da izrazimo svoje emocije; ona nam omogućava da njima upravljamo na strukturisan način. Dok neki kritičari tvrde da agresivna ili ‘ljutita’ muzika može da podstiče delinkventno ponašanje, ukupan uticaj muzike izgleda konstruktivnijie. Muzika usklađena sa našim emocionalnim stanjem dokazano poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost.

Dodatni saveti za emocionalno slušanje muzike

# Svesna selekcija

Dok mnogi od nas imaju plejliste za svako raspoloženje, namerno slušanje neke druge muzike može da pojača emocionalne koristi koje od nje imate. Birajte pesme koje rezoniraju sa vašim trenutnim emocionalnim stanjem, a ne samo svoje omiljene hitove.

# Aktivno slušanje

Nemojte samo da “čujete” muziku, slušajte je pažljivo. Udubite se u tekst, zastanite i razmislite o frazama koje vas “pogode”. Aktivno slušanje može da donese snažno emocionalno oslobađanje.

# Refleksija i pisanje

Nakon slušanja, zapišite svoje misli ili stihove koji su se istakli, tako da ste ih svim srcem osetili. Izrazite zašto su tako delovali na vas. Pisanje se dobro kombinuje sa emocionalnim slušanjem muzike kako bi ponudilo potpunije, bogatije emocionalno iskustvo, pa ponekad i rešenje određenog problema.

I na kraju…

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/woman-in-gray-tank-top-lying-on-bed-3807729/

Izjava Frenka Oušna otkriva duboko ukorenjenu psihološku igru između našeg emocionalnog stanja, i naše veze sa muzikom. Sledeći put kada osetite da vam se raspoloženje menja, setite se da savršena melodija možda neće samo podići vaš duh ili vam pružiti utehu, možda će poslužiti kao vaš emocionalni vodič, nudeći vam mudrost na načine koje same reči ne mogu, bez obzira na to ko ih je izgovorio.

Znate i sami koliko se puta dogodilo da, kada ste u problemu, razgovarate sa dragim prijateljima, slušate njihove savete, ali ih ne prihvatate dok i sami ne osetite da treba da uradite ono što vam govore. A onda se dogodi da tako nešto čujete u nekoj pesmi. Pesma nastavi da vam odzvanja u ušima, poput onih iz reklama koje ponekad ne možete da izbacite iz glave, i da vas tera na akciju. Prosto vas tera da zaboravite na svoju tugu i krenete dalje, jer život ne čeka nikoga.

Da li vam se nekada dogodilo to, da neku pesmu slušate godinama, a onda je u nekom momentu, kada se najmanje nadate, “shvatite”? Jednostavno vam “legne” u nekom momentu, i tako za vas postane sasvim posebna. Podelite takve doživljaje sa nama u komentarima, jer možda za nekoga budu i lekoviti. Unapred hvala.

 

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/octopus-infinity-symbol-on-music-notes-of-a-song-15691527/

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

Komentari (1)

Dragana :
25-Jun-24 14:39:32

Apsolutno tačno! Evo jednog događaja koga sam se odmah setila. U pitanju je pesma "Kad bi ti otišla iz ovoga grada", sa poslednjeg albuma "Galije". Bila je aktuelna već neko vreme, ali još uvek nije bio urađen spot. Pesma je divna, ali nisam se nešto naročito bila udubila u tekst, dok mi se nije desio tužan događaj. Baš u to vreme, jedna od mojih prijateljica je preminula. Na sam dan sahrane, pojavio se spot, i pesma je krenula da se vrti svuda. Onako skrhana, kad sam je konačno "čula", shvatila sam o čemu govori. Tekst je inače pesma Matije Bećkovića, za koga znamo koliko je celog života bio zaljubljen u svoju suprugu, Veru Pavladoljsku, koja je, nažalost, preminula mnogo pre njega, i "otišla iz ovoga grada", baš kao i moja prijateljica. Upravo onako kako Frank Ocean rekao.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove