YuRadioStanice

Zanimljivosti iz sveta rokenrola 685
Zanimljivosti iz sveta rokenrola

Rokenrol (Rock & Roll) je muzički žanr koji ili obožavate, ili ne možete da ga smislite. Sredine, praktično, nema. Ali bez obzira koliko vam znači, rokenrol je ljudima širom sveta oduvek pružao beg od svakodnevice, u ono što deluje kao da je za sva vremena. Ne postoji žanr muzike koji je na svetskoj muzičkoj sceni podigao više prašine, a kroz njegovu istoriju, svašta se dešavalo. U ovom tekstu, bavićemo se upravo zanimljivostima iz sveta rokenrola, za koje možda znate, a možda ih za njih nikada niste čuli. Zato - vežite se, polećemo...

#1. Rođen u SAD

Album „Born in the USA“ jedan od najznačajnijih od svih koje je potpisao Bruce Springsteen, je prvi album u Americi koji je izdat na CD-u. I red je bio da tako bude, s obzirom na ime albuma.

#2. Najplaćeniji muzičar na „Woodstock“-u

Od svih muzičara koji su nastupili na festivalu „Woodstock“, 1969. godine, jednom od najznačajnijih u istoriji rok muzike, najveći honorar zaradio je... znate li ko? Jimi Hendrix! Ko bi to rekao za skromnog dečka kakav je, u suštini, bio Jimi.

#3. Golobradi Brada

Zaštitni znak grupe „ZZ Top“ oduvek su bile duge brade. Jedini član koji nema bradu je bubnjar, čije je ime, koje li ironije – Frank Beard. Dakle, čovek čije prezime, Beard, u prevodu sa engleskog jezika znači upravo – brada.

#4. Kotrljajući baletan

Slavni Mick Jagger, pevač “Rolling Stones“-a, je iskusan, školovani baletan. Nije ni čudo što se onako kreće po bini, i što je u svojim 80-im, pored svega kroz šta je prošao, još uvek tako vitalan. Svaka mu čast!

#5. Jedan nevaljali podatak

Pravo ime muzičara po imenu Axl Rose, pevača grupe “Guns & Roses“ je William Bailey. Ali, poznat je pod umetničkim imenom Axl Rose, što je u stvari anagram za „oral sex“ (oralni seks). Ko bi rekao? Nećemo da komentarišemo dalje, poruka je jasna.

#6. Pod morem

Inspiraciju za dobro poznatu pesmu „Puprle Haze“, Jimi Hendrix je dobio u snu. Naime, sanjao je da hoda pod vodom. Očigledno je san bio veoma stvaran i snažan, čim ga je inspirisao da napravi jedan od najvećih hitova ikada, obrađen ko zna koliko puta od strane najboljih gitarista sveta.

#7. Još jedna „purpurna“ pesma

Hendrix je svoju inspiraciju dobio u snu, a Prince, slušajući Hendrix-a. Naime, Prince-ov najveći hit svih vremena, „Purple Rain“ je njegov omaž Hendrix-ovoj „Purple Haze“. Slava i hvala ovim sjajnim purpurnim legendama rokenrola.

#8. Rokenrol marketing

Danas su bendovi na bilbordima svakodnevna pojava. Naravno, ovo je prvenstveno vreme internet marketinga, ali bez obzira, nema većeg koncerta koji se neće reklamirati i na bilbordu. Ipak, u ono vreme, 1960-ih, toga nije bilo. Prvi bend koji je to uradio, bio je „The Doors“. Svaka čast za Kralja Guštera!

#9. Ne čujem, ponovi!

Još jedan manje poznat podatak (osim među zaista veliki fanovima benda „U2“) je da je njihov frontmen, Bono, dobio ime po prodavnici slušnih aparata u centru Dablina, gde je odrastao. Pre toga, imao je nekoliko neuspelih pseudonima poput „Bonavox of O'Connell Street“, „Bonavox“, „Bono Vox“, i najduži od svih „Steinhegvanhuysenolegbangbangbang". Kad čujete sve ovo, verovatno ćete, kao i mi, reći – o da, Bono je sasvim dobar nadimak.

#10. Pravi kralj rokenrola

Istoričari rok muzike se do danas još uvek nisu usaglasili koja je pesma pokrenula nastanak rokenrola kao žanra. Mnogi tvrde da je pravi kralj rokenrola Chuck Berry, a ne Elvis Presley. Zbog rasne podele, Presley je hvaljen i plasiran publici kao kralj rokenrola, koji je u stvari Berry-jevo čedo. Tek posthumno, Chuck Berry dobija sve više pažnje kao začetnik rokenrola kao žanra.

#11. Snalažljivi momci

Nakon što su u većem delu Velike Britanije bili zabranjeni kao bend, „Sex Pistols“ su jedno vreme svirali pod imenom „SPOT“. Ipak, to je bio akronim, za koji većina onih koji su ih zabranjivali nije znala, a glasio je „Sex Pistols on Tour“. Odlična ideja, mora se priznati.

#12. Karma nikad ne spava

Slavna grupa „The Eagles“, prvobitno je bila prateći bend pevačice pod imenom Linda Ronstadt. Pretpostavljam da sada većina vas „gugla“ ko je uopšte Linda, dok su za „The Eagles“ čuli svi. Makar za pesmu „Hotel California“, koja je po mnogima najlepša balada svih vremena. Toliko o tome.

#13. Još malo o kralju

Da li je i po vašem mišljenju kralj, ili nije, trenutno i nije tako važno. Ono što je zanimljivo je da je Elvis Presley u svojoj karijeri snimio preko 600 pesama, a da nijednu nije napisao. Priča se da je u nekim od njih učestvovao kao koautor, ali je čak i to pomalo maglovito. Naime, diskografska kuća za koju je Elvis radio je redovno terala pisce da odustanu od 50% zasluga, pre nego što bi on pristao da izvede neku pesmu. Zbog toga je naveden kao koautor, mada to verovatno nije bio. Ipak, za izvođenje, kapa dole, kralju!

#14. Živi brzo, umri mlad...

Mnogo je sjajnih muzičara otputovalo u poslednje vreme, ali je u rokenrolu toga oduvek bilo. „Seks, droga i rokenrol“ oduvek su išli zajedno, ali se u ovu priču može ubaciti i alkohol. Elem, John Bonham, bubnjar jednog od najboljih bendova svih vremena „Led Zeppelin“, preminuo je 1980. godine, nakon što je, u noći svoje smrti, popio čitavih 40 čašica votke! Bez komentara.

#15. Nije sve u novcu

U današnje vreme, ponekad imamo utisak da se slavni utrkuju kada je u pitanju visina honorara. Ipak, jedna od četiri „Bube“ („The Beatles“), svirala je na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, za honorar od svega 1 funte. Sve za ljubav svoje zemlje. Svaka čast, Sir Paul McCartney!

#16. Koja veličina korpice vam treba?

Mnogi slavni muzičari su, pre nego što su im imena ušla u istoriju rokenrola, radili neke sasvim obične poslove. Malcolm Young, gitarista benda „AC/DC“, radio je kao mehaničar za šivaće mašine u fabrici ženskih grudnjaka. Mora da je, u svoje vreme, bio majstor i za otkopčavanje istih. Svaka čast, majstore!

#17. Školski rok

Fenomenalni bend „Lynyrd Skynyrd“ svoje ime dobio je po jednom od profesora u svojoj srednjoj školi, po imenu Leonard Skinner. Doduše, malčice su ga izmenili, da bi pokazali svoj revolt prema dotičnom profesoru koji ih je suspendovao sa časova zbog duge kose. Ne moramo ni da vam pričamo da mu nije uspelo, da su zadržali svoje duge kose, a bendu nadenuli njegovo ime. Vickasti momci...

#18. Av, av, av...

Za „Led Zeppelin“ je vezano mnogo zanimljivih priča, ali da li ste znali kako je pesma „Black Dog“ dobila ime? Veoma jednostavno! Tokom snimanja, u studio je, sam od sebe, ušetao crni labrador. Bend je to video kao „znak“, i rešio da pesmu koju je tog momenta snimao, prekrsti u „Black Dog“ (u prevodu – crni pas). „Who let the dogs out?“ („Ko je pustio pse napolje?)

#19. Talentovana porodica

Talenat za razne vrste umetnosti se često nasleđuje, tako da postoji mnogo umetnika čija su deca ili rođaci takođe bili talentovani. Jedna od njih je I glumica Angelina Jolie. Naime, njen rođeni ujak, Chip Taylor, autor je velikog hita „Wild Thing“. O, da...

#20. Rasturač brakova

Eric Clapton i George Harrison bili su veliki prijatelji. Ali, pošto ljubav ne bira, Eric se zaljubio u lepu ženu svog prijatelja, Pattie Boyd. 1977. godine, Pattie mu je uzvratila, i ostavivši George-a, udala se za njega. A jedna od najslavnijih pesama svih vremena, „Layla“, je Clapton-ova pesma koja govori upravo o toj ljubavi. Nažalost, i taj brak je potrajao svega deset godina, ali je pesma najveći hit koji je Eric ikada napisao.

#21. Veza književnosti i rokenrola

Književna dela su, kroz istoriju, često bila inspiracija za velike hitove, ali ne samo njih. „The Doors“ („Vrata“) svoje ime duguju knjizi „Vrata percepcije, raj i pakao“, koju je napisao Aldous Huxley. Vrli, dobri „Dorsi“.

#22. Uniforma? Ne, hvala

Naime, Jimi Hendrix je, zbog svog ekscentričnog stila oblačenja i odbijanja da nosi uniformu benda, bio izbačen od strane Little Richard-a. Jer šef je, s pravom, mislio da bi Jimi privukao pažnju publike svojim stilom oblačenja, ali i veštinom sviranja. Veliko mu hvala na tome, jer da je ostao u bendu, nikada ne bi postao ono što je jeste.

#23. Vreme je novac

Da, tako je rekao Bendžamin Frenklin. A evo još jedne poslastice za poštovaoce velikog levorukog gitariste, jer ono što je Jimi Hendrix uradio, može se nazvati supermoćima. Jedan od njegovih najvećih hitova „Little Wing“, nastao je za svega 145 sekundi. Da li i vi mislite isto? Ne, Hendrix definitivno nije bio „s ovog sveta“.

#24. Treba biti uporan...

Nakon katastrofalnog nastupa u „Grand Ole Opry“, menadžer muzičkih talenata po imenu Jim Denny, rekao je tada budućem kralju rokenrola Elvisu da se ipak „drži vožnje kamiona, jer od njega nikada neće biti pevač“. Sreća pa to nije obeshrabrilo kralja, koji je nastavio dalje, i postao ono što jeste. Kralj NIJE mrtav! Živeo kralj!

#25. Ptičica!

Već smo rekli da su mnogi od slavnih muzičara pre nego što su postali ono što jesu, radili nešto drugo. E, otac rokenrola Chuck Berry je želeo da bude profesionalni fotograf. Da bi zaradio za opremu za fotografisanje, koja nikada nije bila jeftina, počeo je javno da svira. Ostalo je istorija... Jedan fotograf manje, jedan muzičar više! I to kakav muzičar – otac rokenrola!

I na kraju...

Mogli bismo da ređamo još dugo, jer je rokenrol žanr prepun kontradiktornosti i zanimljivosti. Nadamo se da ste se lepo zabavili čitajući. Koja vam je najzanimljivija? Napišite nam u komentarima.

 

Fotografije: Pixabay.com i YouTube.com (Screenshot)

Autorski tekst: Jelena Todorović

Komentari (2)

angie :
08-Aug-23 12:41:27

Zanimljivo, ima interesantnih prica koje nisam znala...super tekst !
Uros :
08-Aug-23 09:50:33

Oko najboljih se uvek plelo najvise prica. Ovo posebno vazi za Cepeline i Dorse. Mada, uvek je bilo i ponesto mracno vezano za njih. Lepe ste primere odabrali.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove