YuRadioStanice

Uticaj muzike na razvoj deteta 2424
Uticaj muzike na razvoj deteta

Muzika igra važnu ulogu u životu odraslih ljudi, ali i u dečijem uzrastu. Tokom odrastanja, čak od najranijeg detinjstva, muzika utiče na brojne razvojne segmente.

Svaki roditelj svom detetu želi da priušti najbolje uslove odrastanja - od kupovine odeće od lepog i kvalitetnog materijala, preko obezbeđivanja najboljih igračaka, pa sve do kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja. Jedan od segmenata odrastanja dece jeste razvoj osnovnih muzičkih sposobnosti.

Mnogi roditelji pitaju se da li uopšte mogu uticati na muzičke sposobnosti dece i razvoj muzičkog ukusa deteta, te smo mi u narednim redovima pokušali da razrešimo tu dilemu i damo odgovore na neka od najčešćih pitanja u vezi sa ovom temom.

Značaj i uloga muzike u ranom razvoju dece

Razumevanje muzike počinje pre rođenja bebe, a ključan period završava se oko šeste godine života. Naravno i posle toga možete uticati na razvoj muzičkog ukusa i muzičkih sposobnosti, ali u navedenom periodu je taj uticaj dosta intenzivniji.

U najranijem detinjstvu deca se upoznaju sa tonovima i počinju sa razlikovanjem tempa i melodije kompozicija. Upravo ova činjenica ide u prilog tvrdnji da i u periodu trudnoće treba puštati kvalitetnu klasičnu muziku bebi. U tom pogledu, uloga roditelja je od krucijalnog značaja, s obzirom na to da su barem u prvih godinu dana roditelji ti koji provode najveći deo vremena sa bebom.

Putem aktivnosti u koje se uključuje muzika, deca razvijaju brojne veštine i upravo u tome se ogleda značaj kvalitetnog muzičkog obrazovanja. Dok deca slušaju prijatne tonove kod njih se javljaju pozitivne emocije, a dokazano je da na ovaj način možete uticati na brojne aspekte dečijeg razvoja.

Aktivnosti kojima podstičete razvoj muzičkih sposobnosti deteta

Vaspitači u predškolskim ustanovama na nedeljnom novou održavaju nekoliko muzičkih aktivnosti, ne bi li podstakli razvoj muzičkih sposobnosti dece. Izuzev toga, aktivnosti ovog tipa imaće velikog uticaja na fizički razvoj i razvoj govora deteta, razvoj socijalnih i emocionalnih veštna i kreirati osnovu za numeričke veštine.

Na koji način možete da postignete ovo i kod kuće?

Samo 20 minuta dnevno i nekoliko sredstava dovoljni su da kod deteta do 6. godine podstičete razvoj pomenutih veština i sposobnosti. Stoga ćemo vam dati primer jedne interesantne muzičke aktivnosti.

Pre svega odaberite 2-3 dela klasične muzike i skratite ih tako da traju po 1-2 minuta. Uzmite beli hamer i običnu olovku ili bojicu, jednu plastičnu čašu sa poklopcem, pirinač i od kartona napravite mali trougao, kvadrat i krug.

Prvi segment aktivnosti je puštanje muzičkih dela i slušanje tonova zatvorenih očiju. Sledeći zadatak je slušanje muzike uz praćenje tonova pokretom (igranje uz muziku). Nemojte se plašiti da se pridružite detetu prilikom ove aktivnosti, na taj način ćete mu dati odličan podstrek.

Sledeći zadatak je slušanje dela i obeležavanje svake kompozicije određenim simbolom. Prva pesma može biti trougao, druga kvadrat, treća krug. U sledećem krugu slušanja ćete izmešati kompozicije i dati zadatak detetu da prepozna koju ste pustili, tako što će vam pokazati na simbol koji to delo predstavlja.

Aktivnost se može nastavljati u nedogled, te sledeći zadatak može biti slušanje muzike i crtanje linija koje prate kompoziciju. Oduševićete se koliko je mališan sposoban da prepozna prelaze u kompoziciji.

Na kraju ćete zajedničkim snagama napraviti improvizovani muzički instrument (najbolja opcija su zvečka ili bubnjevi) kojim će dete pratiti kompoziciju, a sasvim sigurno je da će mališan tokom kreiranja instrumenta uživati. U zavisnosti od uzrasta otežajte aktivnost, povećajte broj kompozicija i slično.

Da li možete uticati na razvoj muzičkog ukusa deteta?

U najranijem detinjstvu, deca imaju priliku da slušaju muziku pored roditelja, u vrtiću i igraonicama. Poznato je da mališani uče po modelu, te je upravo to jedan od načina da ih upoznate sa kvalitetnom muzikom.

Dakle, ukoliko je vaš izbor rok muzika, ili pak klasična muzika i ako su to kompozicije koje se čuju u vašem domu, dete će se postepeno sa njima upoznavati i razvijati svoj muzički ukus.

Izuzev toga, sa mališanima možete posećivati raznovrsne muzičke festivale i voditi razgovore o muzici. Naravno i pomenute muzičke aktivnosti daju vam slobodu da utičete na razvoj preferencija deteta.

Ipak, u starijem dobu, kada deca krenu u školu i izložena su uticaju društva i medija, nešto je teže uticati na njih. Sve što vam je prostalo da učinite u ovom periodu jeste da prepustite detetu da samo odluči i dozvolite mu da eksperimetiše.

Mnogi roditelji prave grešku namećući deci svoj ukus, ali to nije najbolje rešenje. Vi možete samostalno slušati omiljene numere, a dete će to prihvatiti ili ne. Muzički ukus je podložan promenama, te ne mora da znači da će vaše dete u odraslom dobu slušati ono što ga privlači tokom adolescencije.

Ono što ipak možete da radite jeste da razgovarate sa svojim detetom ukoliko uočite da njegov muzički izbor podstiče negativne emocije i neraspoloženje. Poznato je da muzika umnogome utiče na psihu i emocije, te je cilj da slušanjem kvalitetne muzike podstaknemo pozitivne emocije deteta.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, ali i poučan, te da ste čitanjem došli do odgovora na pitanje - kakav je uticaj muzike na razvoj dece, ali i da ste saznali načine kako da podstaknete razvoj muzičkih sposobnosti dece.

 

Komentari (1)

Angie :
15-Jun-21 12:01:09

Kada sam bila mala i roditelji su mi birali muziku koju slusam, to su bile tadasnje folk zvezde - Brena, Ceca itd. Medjutim rano sam se odmakla od toga i hvala bogu pocela da slusam rock. A onda u osnovnoj skoli vec pocela da slusam NIrvanu....Sada volim vise razlicitih zanrova, ali nekako najcesce pustim reggae - to me opusta.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove