YuRadioStanice

Priča o Florens Foster Dženkins ili, kako je najgora pevačica u istoriji, postala senzacija 498
Priča o Florens Foster Dženkins ili, kako je najgora pevačica u istoriji, postala senzacija

Jedino što se može uporediti sa uzbuđenjem koje osećate prilikom slušanja zaista sjajnog umetnika je ono, koje osećate prema njegovoj suprotnosti, zaista lošem izvođaču. Ovo je priča o Florens Foster Dženkins ili, kako je najgora pevačica u istoriji, postala senzacija. Jer, verovali ili ne, ona je to zaista bila.

Ne možemo da se ne osvrnemo na Šekspirovu dramu “Magbet”, i suđaje koje kažu: “Lepo je ružno, ružno je lepo”. Biće da je nešto tako osećao sav taj silni narod slušajući slavnu Florens, najgoru pevačicu svih vremena. Ona je tipičan primer privlačnosti nečega što je poprilično bilo neslušljivo.

Uprkos nečistoj intonaciji, skarednom glasu, i u najmanju ruku čudnom ponašanju, njen život može da nam pomogne da shvatimo zašto smo fascinirani gledanjem zaista loših izvođenja, a ima ih u svakoj umetničkoj branši, i naravno – u svim žanrovima muzike. Neke od njih viđamo često na raznim TV kanalima i danas.

Ipak, jedna je Florens…

O njenom “neverovatnom” talentu, Vilijam Meredit, istraživač Centra za Betovenove studije Univerziteta u San Hozeu rekao je: "Ono što je ona pružala, nikada nije bilo tačno estetsko iskustvo, ili je to bilo samo do stepena u kojem je rani hrišćanin, među lavovima, mogao da pruži estetsko iskustvo. To je uglavnom bilo žrtvovanje, a gospođa Dženkins bi u tom slučaju, na kraju, uvek bila pojedena". Drugim rečima, “spektakl” koji bi gospođa Dženkins priredila svojoj publici, bio je sličan morbidnom uzbuđenju prilikom saobraćajne nesreće.

Ipak, ne može se sve svesti na potpunu banalnost, stvar je ipak bila poprilično višeslojna. Jer, većina takvih “spektakala” mogu da izazovu prolazni smeh privremene privlačnosti, dok je gospođa Dženkins postala monumentalna zvezda ere 1930-ih! Da, bila je prava “antizvezda”!

Njen život pre toga imao je ogroman uticaj na njenu nadaleko poznatu “neslavu”. Kako je Meredit hteo da je predstavi, privlačnost koju su antički Rimljani osećali prema gledanju hrišćanina zatočenog sa lavom, nije bila samo u posmatranju krvoprolića koje bi usledilo, već i u tome da je na udaru bio neko ko je - hrišćanin!

A ko je, uopšte, bila Florens?

E, to i jeste ono što je bilo veoma zanimljivo. Naime, Florens Foster Dženkins, rođena je u jednoj od najbogatijih američkih porodica, davne 1868. godine. Njeni roditelji, Čarls i Meri Džejn Foster, nikada nisu ni pomislili da su život podarili najgoroj operskog pevačici svih vremena, a svakako nisu mogli da predvide da bi porodična crta uspeha, mogla da prati i njihovu naslednicu.

Kao dete, Florens se igrala muzikom. Na društvenim događajima, izvodila je simpatične klavirske komade kao “mala gospođica Foster”. S vremenom, njeni nastupi su se proredili, ali je njena strast prema muzici nastavila da raste. Bogatstvo njene porodice dozvoljavalo joj je da nastavi da proučava muziku, mada je, u suštini, ovo trebalo da bude samo njen hobi.

Žarko je želela da studira muziku u Evropi, ali je njen otac, i sam videvši da za to nema osnova, odbio da finansira ove nerealne snove. Protestujući, brzo nakon toga udala se za dosta starijeg gospodina ali, kada je od njega dobila sifilis – momentalno je podnela zahtev za razvod.

Veći deo svog odraslog života provela je u Njujorku. Izdržavala se dajući časove klavira, mada joj to naravno, nisu bili jedini prihodi. Živela je životom zauzete članice njujorškog visokog društva, gde se i družila sa članovima opere. Ali, kada joj je otac preminuo, postala je naslednica više nego pristojnog fonda, pa je tako odlučila da je njeno vreme konačno došlo!

Pridružila se operskoj eliti, mada je tada već imala 44 godine. I tako je, 1912. godine, debitovala kao operska pevačica, najgora u istoriji muzike. Još jedan dokaz da kad imate novca – možete sve!

I “antizvezda” je rođena!

Fotografija br.2 - Meril Strip kao Florens

Dakle, za razliku od većine ljudi, koji bi za tako nešto morali da pređu mukotrpan put, Florens Dženkins je jednostavno odlučila da postane operska pevačica. Njena iskrena strast prema pevanju, i entuzijazam za umetnost, osigurali su da u narednim godinama nastavi da se bavi pevanjem, slepo tumačeći smeh publike kao buran aplauz! Snovi su često samo iluzije, a ona je živela svoj san. Bila je “diva”.

U međuvremenu, njena popularnost je rasla, njeni nastupi su uvek bili rasprodati, i “čarobni mehur” u kome se nalazila, nikada nije pukao. Postala je prava zvezda. Štaviše, njena “karijera” je imala uzlaznu putanju.

U ozbiljnim godinama (čak 76), kada su svi pravi operski pevači već uveliko u penziji, ona je poželela da napravi najveći koncert ikada, i rezervisala je ni manje ni više no Karnegi hol. Što je najzanimljivije, uprkos sjajnim koncertima koje je ova prelepa dvorana videla, nikada ni za čiji koncert u njoj karte nisu “planule” kao tada.

Dakle, u istoriji Karnegi hola, koncert koji je najbrže prodat je upravo ovaj, koji je priredila Florens Foster Dženkins. Ovaj podvig, podigao je njenu karijeru izvan dometa šale visokog društva, i privukao nacionalnu pažnju.

Mediji su govorili da je izgledalo kao da se Florens suprotstavila muzici na isti način, na koji bi slikar mogao da izazove umetnost, ako bi potpuno promašio platno. Da parafraziramo Šekspira još jednom ali, smešno ili tužno, “pitanje je sad”?!

“Umetnica” van sistema

U svom romanu “Knjiga herojskih neuspeha”, pisac Stiven Pajl rekao je: “Niko, ni pre ni posle, nije uspeo da se potpuno oslobodi okova muzičke notacije”. Niko, osim Florens, jer nju muzička pravila nisu preterano zanimala. Ona je za sebe mislila da je operska diva besprekornog glasa i velikog talenta. Jednostavno, nije shvatala pravo stanje stvari.

Aplauzi i stres od naglog pada sa lažne milosti publike, izazvali su srčani udar, koji ju je ubio samo mesec dana nakon ovog velikog koncerta, jer, tek tada je konačno shvatila šta se dešava. Tragedija, kakvu su eventualno antički Grci mogli da smisle. Nažalost, ništa nije izmišljeno, sve je sušta istina, a njen uspeh, i brzi i kratki neuspeh, mnogo nam govore o tadašnjem društvu. Mada, sve to možemo videti i danas, u doba rijalitija, i velikog broja antiheroja i antizvezda.

A kako je uopšte došlo do toga da takva pevačica, bude prihvaćena i postane “zvezda”?

Deo razloga što su je njeni prijatelji iz visokog društva prihvatili, leži u tome što se izdvajala iz uštogljenih tradicija elite. Ismevali su je, a da je ona bila oslobođena tog osećaja, gledajući na njihov podsmeh kao na razdragano klicanje verne publike.

Bila je strastvena, i njena potraga za slavom, koliko god da je bila loša, pružala joj je podsvesni osećaj da postoji neki sasvim poseban život, izvan koktel-zabava i unapred definisanih karijera. Zato je njena šala, trajala toliko dugo. U suštini, ona je na svoju karijeru operske pevačice gledala smrtno ozbiljno.

A lažni smeh elite, stvorio je u njenoj glavi iluziju veličanstvenosti, koja je katastrofalno eksplodirala pri sudaru sa surovom realnošću društva u celini, posle onog najvećeg koncerta u njenoj karijeri dugoj 32 godine.

I na kraju…

Fotografija br.3: Gorica Popović kao Florens

Ova mešavina podsmeha i zaluđene ljudskosti je nešto što prožima i mnoge savremene programe zabavnih emisija u današnjem, stvarnom životu. Ako tako pogledamo, možemo da kažemo da je Florens Foster Dženkins bila prva zvezda rijaliti programa u istoriji. I mada nije mogla da pogodi nijednu jedinu notu, njena slava nije bila beznačajno dostignuće. Njena “karijera” nije bila uzaludna.

Ostaće zapamćena kao najgora pevačica u istoriji, između ostalog, i zahvaljujući tome što je o njenoj biografiji snimljen film, sa fenomenalnom Meril Strip u ulozi same Florens. A mi se možemo pohvaliti da se u “Ateljeu 212” u Beogradu, po tekstu britanskog pisca Pitera Kviltera, još uvek igra predstava pod imenom “Slavna Florens”, u kojoj glavnu ulogu tumači naša glumačka diva - Gorica Popović.

Kao što vidite, ponekad nije važno da li za nešto zaista imate talenta. Bitno je da imate čeličnu volju, strast i želju da uspete. I nije važno da li ste za sebe odabrali da budete “umetnik” poput naše heroine Florens, ili agent prodaje nekretnina. Važno je da to što radite – radite sa strašću i nepokolebljivom voljom, jer to je “tajna” formula uspeha.

Kako je na vas delovala priča o Florens? Da li vas je nasmejala, rastužila, ili možda inspirisala? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Naslovna fotografija: prava Florens Foster Dženkins (pogledajte i poslušajte snimak):

https://www.youtube.com/watch?v=Hcs9yJjVecs&ab_channel=HistoricFilmsStockFootageArchive

Fotografija br. 2: Meril Strip kao filmska Florens Dženkins (pogledajte i poslušajte snimak): https://www.youtube.com/watch?v=giI2uxwFRJg&ab_channel=bombayteddy

Fotografija br.3: Gorica Popović kao “Slavna Florens” (pogledajte i poslušajte snimak ):

https://www.youtube.com/watch?v=LaKIKyj4FdI&ab_channel=DusanBezuha

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

Komentari (2)

Vesna :
30-Jan-24 18:25:23

Lepa priča. Na momente mi je bilo smešno, na momente tužno, na momente sam bila malo zbunjena, da li je moguće da nije videla koliko je loša? Ipak, ovo je poučna priča o ženi koja je svojom upornošću ostvarila zaista lude snove.
zemljanin :
30-Jan-24 11:58:29

jedna lepa pobeda malog coveka


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove