YuRadioStanice

Pesme koje asociraju na fudbalske navijače poznatih timova 497
Pesme koje asociraju na fudbalske navijače poznatih timova

Fudbal je više od igre. To je emocionalni tobogan koji može da okupi ljude i stvori osećaj zajednice.

Nije neobično da izuzetno popularne pesme dobiju novi oblik i reči od strane navijača različitih timova, a najčešće fudbalskih ili da budu u potpunosti bez izmene preuzete.

Ljubitelji fudbalskih timova često izražavaju svoju strast i podršku kroz muziku, a mnoge pesme su postale sinonim za određene klubove i njihove simpatizere, a u ovom blogu ćemo istražiti neke od najpoznatijih pesama povezanih sa fudbalskim navijačima.


Svrha muzičkih numera na fudbalskim utakmicama


Pesme se mogu pevati pre, tokom i posle fudbalskih utakmica, a često uključuju ime tima ili imena pojedinačnih igrača. Oni su način da navijači izraze svoju lojalnost i podršku svom timu i da se osećaju povezanim sa drugim navijačima koji dele njihovu strast.

Osim što izražavaju podršku timu, pesme takođe mogu pomoći u zastrašivanju protivnika i stvaranju neprijateljskog okruženja za gostujuće timove. Ovo je posebno tačno tokom derbi utakmica ili drugih utakmica visokog profila, gde su tenzije između rivalskih timova i njihovih navijača visoke.

Štaviše, pesme mogu pružiti osećaj identiteta fudbalskim navijačima. Obožavaoci često stvaraju svoje jedinstvene pesme i napeve, koje odražavaju njihovu lokalnu kulturu, jezik i tradiciju.

Ove pesme mogu postati značajan deo identiteta obožavaoca i pomoći u negovanju osećaja pripadnosti određenoj zajednici, a pritom se stvara vatrena atmosfera puna adrenalina i ukoliko želite da učestvujete na bilo koji način ponuda fudbalskih utakmica danas je raznovrsna, pa ćete sigurno naći ono što ste zamislili.

Konačno, pesme mogu poslužiti i kao način da se sećaju prošlih igrača ili značajnih događaja u istoriji tima.

Na primer, mnogi fudbalski klubovi imaju pesme koje slave njihove najuspešnije sezone ili odaju počast legendarnim igračima koji su igrali za tim.

Od "You'll Never Walk Alone" do "Seven Nation Army", ove pesme su postale sinonim za određene klubove i njihove pristalice.

One nas podsećaju da fudbal nije samo pobeda ili poraz, već okupljanje i podrška jedni drugima kroz uspone i padove igre, pa muzika ima ključnu ulogu u odnosima između navijača i igrača.


Pesme navijaca

 

Poznate “fudbalske pesme” timova
 

Jedna od najpoznatijih fudbalskih pesama svih vremena, "You'll Never Walk Alone", je sinonim za Liverpul i njegove pristalice. Poreklom iz mjuzikla Rodžersa i Hamerštajna Carousel, pesma je prvi put otpevana na Enfildu od strane Kopa 1960-ih.

Poruka solidarnosti i podrške u pesmi postala je simbol Liverpulovog duha kako na terenu tako i van njega, a pevali su je i navijači mnogih drugih fudbalskih klubova, ali njena povezanost sa Liverpulom je najjača, jer je poruka ponosa i jedinstva pesme postala simbol identiteta Mančester junajteda.

Nakon toga imamo "Glory Glory Man United", pesmu koju su navijači Mančester junajteda pevali više od jednog veka. Tekst pesme je adaptiran iz originalne pesme "The Battle Hymn of the Republic" i postao je himna za tim i njegove fanove.

Pesma slavi istoriju i uspeh Mančester junajteda i često se peva na Old Trafordu, domaćem stadionu tima.

"Blue Moon" je pesma koju su prvobitno napisali Rodžers i Hart 1934. godine i od tada je obrađivalo nekoliko izvođača.

Navijači Mančester sitija počeli su da pevaju ovu numeru 1980-ih, a od tada je postala stalno prisutna na domaćim utakmicama tima. Poruka nade i optimizma ove pesme postala je simbol oživljavanja Mančester sitija poslednjih godina.

Zatim imamo „Ti nisi sam“, pesmu koju je 1990-ih napisao nemački bend Olive, a refren pesme, koji sadrži tekst „Nisi sam, zajedno stojimo, biću pored tebe, znaš da ću te uhvatiti za ruku“, postao je popularno korišćen među obožavaocima Fortune Diseldorf, Nemačkog Fudbalskog tima.

Poruka podrške i solidarnosti u pesmi postala je simbol timskog duha i otpornosti.

„Seven Nation Army“ je pesma američkog rok benda The White Stripes, a njen prepoznatljiv rif postao je učestalo pevanje među fudbalskim navijačima širom sveta, a njen živahan ritam je idealan za motivisanje na vežbanje i druge fizičke aktivnosti.

Pesmu su adaptirali navijači mnogih različitih klubova, uključujući Juventus, Milan i Borusije Dortmund. Jednostavna, ali moćna melodija pesme postala je sinonim za strast i energiju fudbalskih navijača.


Uloga himne na fudbalskim utakmicama


Svrha državnih himni u fudbalu je da obezbede simboličnu reprezentaciju zemlje i da promovišu osećaj nacionalnog ponosa i jedinstva među igračima i navijačima.

Pre međunarodnih fudbalskih utakmica sviraju se himne oba tima u znak poštovanja i odavanja počasti državama koje su uključene.

Ovaj deo dodatno služi kao način da se naglasi važnost igre i da se stvori osećaj prilike i ceremonije. Igrači i navijači često pevaju uz himnu, što može stvoriti snažan osećaj jedinstva i strasti, a sve u svemu, promoviše duh takmičenja i sportskog duha između zemalja.

Kao što možete videti muzika igra značajnu ulogu u fudbalskoj kulturi, od upotrebe himni do napeva i pesama koje pevaju navijači. Ona ima moć da potencijalno inspiriše igrače da nastupe najbolje što mogu i da stvori nezaboravnu i uzbudljivu atmosferu na stadionu.

Očigledno je da je muzika ključni deo fudbala i da će nastaviti da igra važnu ulogu u sportu u godinama koje dolaze, a ukoliko se odlučite da podržite svoje omiljene timove pazite se koje pesme učite, jer su neke stavljene na fudbalsku anti-plejlistu!

Slike:
https://unsplash.com/photos/wu7oy6XhAoU
https://unsplash.com/photos/SEQ2VI0KI6A

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove