YuRadioStanice

Muzika kao deo enterijera - koliko muzika utiče na ambijent? 568
Muzika kao deo enterijera - koliko muzika utiče na ambijent?

Da li ste svesni koliko muzika utiče na percepciju sopstvenog doma i atmosferu kojom on odiše?


Kada čujemo reči “savršen dom” većina nas verovatno prvo pomisli na sam izgled stana ili kuće. U zavisnosti od vaših preferencija, zamislićete dupleks stan sa kožnim garniturama i nameštajem od punog drveta, ili pak malu i ušuškanu prizemnu kuću u toplim bojama, sa porodičnim fotografijama na zidovima i sopstvenim dvorištem.

Od savršenog doma očekujemo enterijer u skladu sa našim ukusom, kao i određenu atmosferu i osećaj koji će nam pružiti. Međutim, estetika nije jedini element koji vam može doneti osećaj doma iz snova.

U nastavku teksta saznajte kako muzika utiče na atmosferu u domu i kako možete da je iskoristite kao deo vašeg enterijera.


Da li je enterijer jedini aspekat koji utiče na atmosferu doma?


Za mnoge ljude, moderna novogradnja u Beogradu predstavlja dom iz snova, jer život u kompleksima koji gaje savremeni koncept stanovanja predstavlja mnogo više od dobre lokacije i renoviranog enterijera.

Tako su danas posebno popularni takozvani kondominijumi, zatvoreni stambeni kompleksi koji svojim stanovnicima osim potpuno novih i sređenih stanova nude mnoge dodatne sadržaje u vidu terasa sa lepim pogledom, parkova, igrališta, sportskih terena, kafića i restorana.

Sa modernom novogradnjom kao tihom željom, mnogima se čini da je udoban život u garsonjeri u starogradnji prosto nemoguć. Međutim, vrlo je lako postići svoj dom iz snova, i to ne samo sitnim izmenama u njegovom enterijeru, već i neopipljivim ukrasima kao što je muzika.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da postignete onaj poseban osećaj udobnosti koji u vama bude scene iz filmova i slike sa društvenih mreža.
 

Gitara na krevetu

 

Smooth jazz - lagana muzika za opuštanje


Koju muziku zapravo čujete kada pomislite na džez?

Kao muzički žanr, džez je nastao krajem 19. i početkom 20. veka, a postaje popularan 20-ih godina 20. veka. Šireći se po svetu, džez je preuzimao različite uticaje, zbog čega su nastajali različiti stilovi, kao što su sving, bibop, latinski džez, džez fank, kao i smooth džez.

Smooth džez nastao je 70-ih godina kao komercijalni oblik džez fuzije i predstavlja kombinaciju džeza i lagane pop i R&B muzike. Svoju popularnost dostigao je 80-ih godina, kada se često mogao čuti na radijima kao omiljena muzika ovog tipa.

Smooth jazz savršen je žanr za opuštanje kod kuće, koji će stvoriti laganu i ugodnu atmosferu u vašem domu. Pustite ga dok odmarate na sofi uz omiljenu knjigu i čašu vina, ili napravite sebi ugođaj uz toplu kupku i zvuke ovog žanra u pozadini.

Takođe, smooth džez može poslužiti kao odlična pozadinska muzika kada vam dođu gosti. Bilo da je u pitanju kafa sa drugaricama ili večera sa porodičnim prijateljima, ovaj žanr biće poseban detalj koji će stvoriti atmosferu poput one u udobnom kafiću ili fensi restoranu.


Bossa nova - za sunčana jutra na terasi


Kada želite da unesete malo optimizma i vedrine u svoj dom, odličan izbor je bosa nova (bossa nova). Ovaj žanr nastao je krajem 50-ih i početkom 60-ih godina 20.veka u Brazilu kao podstil sambe i usko je povezan sa njenim podžanrom džez samba.

Bosa novu odlikuje mek zvuk u spoju klasične gitare i samba ritma. Od svojih početaka, ovaj podžanr doživeo je određene promene, te ćete sigurno primetiti razliku između numere iz 60-ih godina i današnje muzike koja se ubraja u bosa novu.

Danas postoje brojne obrade popularnih pesama u bosa nova stilu, koji je lagan, sofisticiran i opuštajuć, te predstavlja odličnu pozadinsku muziku. Za koju god plejlistu da se odlučite, bosa nova razvedriće vaš dom na sebi svojstven način.
 

Devojka na krevetu

 

Christmass jazz - za atmosferu kao iz božićnih filmova
 

Ukrasili ste svoju kuću u svim božićnim bojama, prozori su ukrašeni veštačkim snegom i jelka je već spremna, ali vi se osećate kao da nešto i dalje nedostaje?

Onda je sigurno u pitanju muzika.

Puno je toga što budi prazničnu atmosferu - udobni džemperi, topla čokolada, sveće sa mirisom cimeta i miris božićnih kolača. Međutim, ukoliko želite da postignete prazničnu atmosferu, nikako ne zaboravite na božićnu muziku.

Ponovo se vraćamo na džez. Zahvaljujući svojim raznovrsnim žanrovima i različitim instrumentima koji se u njima koriste, džez je muzika koja se uklapa u sve. Mnogo je podžanrova koji su se iz njega izrodili, a danas je sve popularniji i takozvani božićni džez (christmass jazz).

Božićni džez nije zvanični podžanr džez muzike, ali je toliko popularan da ćete na jutjubu naći najrazličitije kompilacije ovog stila. Sličan je smooth džezu, ali sa karakterističnim prazničnim zvukom.

Ukoliko za ove novogodišnje i božićne praznike želite da postignete izuzetan praznični duh, poput onog u božićnim filmovima, obavezno uvrstite neku od božićnih džez plejlisti u svoje praznične rituale.

Muzika u velikoj meri utiče na atmosferu svakog prostora, pa i našeg sadašnjeg ili budućeg doma. Mnogo je vrsti muzike pogodnih za različite prilike, poput ambijentalne muzike za rad, učenje, meditaciju, pa čak i spavanje.

Ovo su samo neke od ideja koje možete da isprobate u cilju da svoj enterijer ukrasite odgovarajućom muzikom.


Photo by RF._.studio: https://www.pexels.com/photo/person-in-gray-sweater-holding-black-vinyl-record-player-3618362/
Photo by Roan Lavery on Unsplash
Photo by bruce mars on Unsplash

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove