YuRadioStanice

Muzika je hrana za dušu, a da li tako osećaju i vaše biljke? 436
Muzika je hrana za dušu, a da li tako osećaju i vaše biljke?

Poslednjih godina, provodili smo više vremena kod kuće, pa su mnogi počeli da ulepšavaju svoje životne prostore biljkama, unoseći u njih tako i deo prirode. Ako i vi to radite, sigurno ste stalno u potrazi za novim načinima da svoje biljke održite u životu, jer im je pored zalivanja i svetlosti potrebno i mnogo nege. Muziku vole skoro svi, jer ona je hrana za dušu, a šta mislite, da li tako osećaju i vaše biljke?

Neka istraživanja govore u prilog tome. Kažu da biljke bolje napreduju uz pomoć muzike, pa čak i da više vole određene muzičke žanrove. Ali hajde da to malo podrobnije istražimo...

Kako to muzika utiče na rast vaših biljaka?

Tokom vremena, mnoge studije su otkrile da su biljke koje su bile izložene muzici, bile znatno zdravije od biljaka od onih koje su rasle u tišini. Muzika može da pomogne biljkama da napreduju, i da im obezbedi dug i prijatan život. Jedna od najstarijih studija ovog tipa, iz 1962. godine, dokazala je da su biljke koje su bile izložene klasičnoj muzici, napredovale za čitavih 20% bolje, od onih koje nisu bile izložene nikakvoj muzici.

Ova ista studija rađena je i na usevima, i prinosi su bili bolji za 25, pa do čak 60%! Čak i samo izlaganje jednoj noti, produženoj noti F, uticalo je povoljno na zdravlje biljaka. Dakle, ovo definitivno deluje, i nije „šarena laža“.

A koji su razlozi za to što muzika pomaže rastu biljaka?

Iako ne postoji naučno objašnjenje kako to muzika pomaže rastu biljaka, istraživači veruju da vibracije zvučnih talasa mogu da pomognu biljkama da napreduju i cvetaju. Vibracije mogu da pomognu u stimulaciji citoplazmatskog toka biljke, što je slično ljudskom krvotoku. Zato sa povećanom stimulacijom, hranljive materije u biljkama mogu brže da putuju kroz celo telo biljke, pa ovo svojevrsno ubrzavanje cirkulacije, rezultira i bržim rastom same biljke. Ima logike!

A koji žanr muzike vaše biljke najviše vole?

Fotografija: https://pixabay.com/photos/piano-sheet-music-music-keyboard-1655558/

Tokom studija, klasična muzika se pokazala kao najefikasnije sredstvo koje poboljšava zdravlje biljaka. Čini se da kombinacija različitih instrumenata kao što su klavir, flauta, violina i mnogo drugih, pomaže u stimulisanju rasta biljaka, i čini se da, na neobjašnjiv način, skoro da hrani biljke.

Ako tražite klasičnu muziku koja će vam pomoći da nahranite svoje biljke, dovoljno je da odete na YouTube, i potražite klasičnu muziku za vaše biljke. Ujedno, ovom muzikom nahranićete i sopstvenu, a ne samo dušu svojih biljaka, osim ako baš ne volite klasiku. U tom slučaju, napravite kompromis, pa biljkama ostavite uključenu muziku da je “slušaju” dok niste tu.

Ili potražite nešto drugo, pošto na temu muzike za vaše biljke, možete da pronađete i više drugih žanrova, pretežno nekih vrsta ambijentalne muzike. Rešenje postoji, pa ako volite svoje biljke – sigurni smo da ćete ga pronaći.

A šta je sa ostalim žanrovima muzike?

Istraživanja nisu baš konačna u tome da li je samo klasična muzika delotvorna i lekovita po zdravlje biljaka. Bilo je još mnogo studija, koje su otkrile da ni tišina nije dala najslabije rezultate, a istraživalo se i sa drugim žanrovima, pa čak i samo sa snimcima razgovora, koji potiskuju tišinu. Jer, verovatno ste već čuli da biljke vole da im se priča.

Po njima, osim klasike, biljke su dobro reagovale i na džez muziku, tradicionalnu indijsku, ali i death metal, i rok muziku. Kao i kod ljudi, nekima se dopalo, a nekima ne!

Imajući to u vidu, naučnici su došli do zaključka da biljke imaju tendenciju da čudesno uživaju u bilo kojoj muzici koju voli osoba, koja sprovodi eksperiment. Oni tako pretpostavljaju da muzika zapravo deluje na čoveka, i na taj način posredno dovodi do toga da biljka dobija bolju negu, kada je čovek srećan. I tako, na neki način, ispada da biljka voli ono što njenog vlasnika čini srećnim.

Možete da eksperimentišete sa puštanjem različitih vrsta muzike u prostorijama svog doma u kojima imate najviše biljaka. Obratite pažnju na bilo kakve promene u njihovom rastu ili cvetanju, kada su izložene blagodetima muzike jer, kako se čini, izgleda da biljke imaju sopstveni muzički ukus.

I na kraju...

Fotografija: https://pixabay.com/photos/pots-plants-cactus-succulents-716579/

Svi već znate dosta o uticaju biljaka na kvalitet vaših života. Znate da zelenilo smiruje um i oslobađa vas stresa, da biljke prečišćavaju vazduh u vašem domu i tako utiču na vaše blagostanje, ali njihova muzička osetljivost - ostaje i dalje misterija. Možda je potrebno još sveobuhvatnih istraživanja na ovu temu, dok biljke uživaju i u međuvremenu možda i “pevuše” u saksijama svoje omiljene komade, kad ih niko ne čuje? Jer ko zna kakav tajni život vode vaše biljke, onda kada vi niste tu.

A šta vi mislite, vole li biljke muziku? Ako ste i sami primetili nešto slično, podelite svoja zapažanja sa nama u komentarima. Unapred hvala.

 

Naslovna fotografija: https://pixabay.com/photos/headphones-peaceful-plant-green-2595259/

Autorski tekst: Jelena Todorović

Komentari (1)

Marica :
30-Apr-24 13:32:59

Čula sam da vole da im se priča, i da vole klasiku, i životinje i biljke je vole. Ali det metal... to mi stvarno nikad ne bi palo na pamet, a eto... svega ima.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove