YuRadioStanice

Muzika i putovanja – kako nas slušanje muzike usrećuje dok putujemo 704
Muzika i putovanja – kako nas slušanje muzike usrećuje dok putujemo


Ako ste veliki ljubitelj putovanja i muzike, onda ste sasvim sigurno već doživeli sve draži putešestvija dok pevate omiljene pesme. Bez obzira na to da li putujete kolima, autobusom ili avionom, slušanje omiljene muzike može učiniti vaše putovanje mnogo boljim.

Sledeći put kada krenete na putovanje preko agencije ili u sopstvenoj režiji, isplanirate odmor ili poslovni put, ne zaboravite da pripremite plejlistu sa najdržim melodijama. Mi vam otkrivamo zbog čega će to biti najbolja odluka koju ste doneli. Pročitajte.


Muzika smanjuje mučninu tokom puta


Koliko god očaravajuća bila destinacija vašeg putovanja, sigurno je da nećete uživati ako vam je tokom vožnje muka. Za sve koji pate od mučnine kada se voze, muzika može da bude odličan način da skrenu misli.

Kada je naš um zaokupljen na zabavan i prijatan način, kao što je pevušenje u taktu omiljene pesme, možemo smanjiti nelagodu i nemir. Slušanje muzike je zapravo sjajna terapijska nemedicinska mera za sprečavanje efekata mučnine u putu.


Muzika popravlja raspoloženje i smanjuje depresivne misli


Muzika je odlična za poboljšanje raspoloženja. Daje nam slobodu da se izrazimo i očistimo svoj um od svega što nas okružuje. Kada putujemo neretko smo izloženi stresnim situacijama. Gužva u saobraćaju, promašeno skretanje ili let koji kasni samo su neka od dešavanja koja mogu učiniti da se osetimo anksiozno, ljuto ili loše.

Međutim, ako slušamo ritmične i uzbudljive melodije, možemo mnogo brže da vratimo svoju pozitivnost. Tajna je u tome što slušanje muzike oslobađa određene hormone koji mogu poboljšati naše raspoloženje. Ovo se posebno odnosi na dopamin, takozvani hormon sreće koji nam pomaže da se osećamo dobro i zadovoljno.

Ako ste već neko vreme pod stresom, osećate se usamljeno, preopterećeno ili haotično, muzika na putovanju pomaže da se oslobodite ili bar umanjite ova negativna osećanja. Slušanje nekih laganih pesama ne samo da smiruje nerve, već smanjuje šansu da doživimo mentalne poteškoće poput depresije.

Dobro raspoloženje i opuštenost su posebno dobri ako često idemo na poslovni put. Kada znamo da se od nas očekuje profesionalnost na sastanku ili prilikom prezentacije, možemo smanjiti “tremu” tako što ćemo tokom vožnje slušati muziku. Na ovaj način nećemo misliti ni o čemu drugom osim o pesmi koju slušamo ili pevamo.


Muzika pomaže da bolje spavamo dok putujemo


Nedostatak sna može izazvati mnogo problema. Kada malo (ili loše) spavamo osećamo se umorno i razdražljivo tokom dana. Niko ne želi da mu tokom putovanja glavni saputnici budu premor i nervoza. Prema tome, ako želite da sprečite ovaj neprijatan scenario, okrenite se muzici za pomoć. Muzika vodi ka dubljem nivou opuštanja, pa je dvostruko korisna u slučaju da imate dobar san.

Slušanje tihe, spore muzike neposredno pre odlaska na spavanje pomaže nam da dovedemo um u režim odmora bez stresa ili anksioznosti. Kada putujemo, dakle, možemo da računamo na bolji kvalitet odmora pa čak i ako sedeći spavamo u autobusu.


Muzika smanjuje nivo stresa na putovanju


Stres je normalan deo putovanja – uvek možemo zaglaviti čekajući u nekom redu, pored uznemirene dece koja plaču. Međutim, to nije razlog da se prepustimo nervozi i kažemo da nam je odmor “propao”. Muzika i u ovom slučaju može biti od koristi, jer smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Ako kombinujemo slušanje muzike sa tehnikama disanja, i te kako se možemo opustiti. Pevanje, takođe, može učiniti čuda kada se osećamo preplavljeno.


Muzika na putovanju – dobra vežba za naš mozak i fokus


Zanimljivi tekstovi i uzbudljiv ritam pesama čine naš mozak uposlenim. Što se više koncentrišemo na različite slojeve i značenja pesama i razmišljamo o detaljima, naše opšte sposobnosti slušanja postaju bolje.

Izoštren fokus biće nam od dragocenog značaja i kada krenemo na put. Putovanja u nekim situacijama zahtevaju mnogo naše pažnje, kao, na primer, kada treba da pređemo neku prometnu raskrsnicu ili da pratimo uputstvo dok se vozimo kroz nepoznati grad.

Muzika nas drži budnim i svesnim, pa je i sa aspekta bezbednosti uvek vredno slušati ritmične pesme. Dok pevamo manje smo rasejani, nećemo biti pospani, čime se smanjuje verovatnoća da nam opadne pažnja i da izazovemo nezgodu.

Pošto putovanje zahteva koncentraciju u više različitih oblasti kao što su čitanje mapa ili praćenje uputstava, slušanje nečeg stimulativnog pomaže da održimo fokus na potrebnom nivou. Najbolji način da to uradimo jeste da unapred napravimo liste poznatih pesama kako nas ne bi lako ometali novi zvuci.


Kako pripremiti muziku za putovanje?


Kada odlučite da pripremite svoju muziku za slušanje tokom putovanja, imate nekoliko opcija koje treba razmotriti. Međutim, bezbednost takođe treba da igra važnu ulogu kada je u pitanju priprema muzike u automobilu. Uvek treba da vodite računa o tome da vam uređaji kao što je telefon tokom vožnje ne ometaju pažnju.


Muzika i putovanje
 

Uverite se da ste unapred pripremili listu i podesite je da se reprodukuje pre nego što sednete za volan. Kada kreirate plejlistu, uzmite u obzir svoj muzički ukus, pejzaž kroz koji se vozite, kao i konačno odredište. Ne biste verovali koliko dobar efekat mogu da imaju epske melodije kada se vozite kroz planinski predeo! S druge strane, vesele i ritmične pesme su kao stvorene za vožnju pokraj mora.

U slučaju da se opredelite da slušate radio, proverite obavezno pre vožnje da li ste podesili radio-stanicu koju volite (kao i jačinu zvuka). Neka vam bezbednost uvek bude prioritet broj jedan u vožnji.


Muzika i putovanje – savršena formula za sreću


Muzika ima moć da nas usreći. Nije bitno da li su u pitanju spore ili brze pesme – sve dok su optimistične, savršene su za svako putovanje.  Bilo da idemo na odmor sa porodicom ili se vraćamo sa posla automobilom nakon napornog popodneva u kancelariji, slušanje melodija uvek nam podiže raspoloženje. Slušanje muzike takođe pomaže da budemo manje nervozni i pod stresom kada zaglavimo u velikoj saobraćajnoj gužvi.

Pogotovo kada je reč o dugačim putovanjima, koja znaju da budu zamorna, muzika može “spasiti situaciju”. Premda nema razloga da vam na putu bude dosadno, ipak čak i u takvim situacijama, kada vam  treba dodatni stimulans, muzika je više nego odličan izvor zabave. Izaberite omiljene pesme ili ih potražite na internetu besplatno, zapevajte glasno i srećan put!

Fotografije: Pixabay.com

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove