YuRadioStanice

Muzika i druženje - kako odabrati idealnu muziku za različita okupljanja? 462
Muzika i druženje - kako odabrati idealnu muziku za različita okupljanja?

Muzika je neizostavni deo naših života, pa tako i različitih društvenih okupljanja. U svakom kafiću, restoranu, pa čak i u prodavnicama, na radiju uvek možemo čuti popularnu muziku, dobro poznate klasike, i bar po neku od naših omiljenih pesama.

Muzika čini veliki deo naše svakodnevice, te nije ni čudo što je obavezna na svakom dešavanju. Ni jedna kućna žurka ili opušteno okupljanje ne mogu proći bez nje.

Možda nam se nekada čini da je potpuno svejedno koja će muzika svirati, jer je ionako uglavnom samo pozadinski element. Međutim, svima nam je dobro poznato da pogrešno odabran repertoar može negativno uticati na atmosferu.

Takođe, nije svaka muzika pogodna za svako okupljanje. U nastavku teksta govorićemo o važnosti muzike kao elementa različitih okupljanja i dati vam predloge za vašu sledeću plejlistu.


Prostor, muzika, hrana - šta je sve potrebno za dobro druženje?


Puno je stvari na koje treba obratiti pažnju tokom organizacije jednog okupljanja. Koga pozvati na druženje, koji prostor odabrati, kako uklopiti termin tako da svima odgovara… Zatim tu su hrana, piće, muzika i dekoracija.

Dobru hranu nije teško obezbediti. Ukusni obroci, salate i pice danas se vrlo lako i brzo mogu naručiti putem dostave ili pokupiti u najbližem lokalu, te nema potrebe za samostalnim pripremanjem posluženja.

Tako vam ostaje više vremena za pripremanje atmosfere, koja je pored hrane, glavna stavka koja odlučuje uspešnost okupljanja, bilo da je u pitanju kućna žurka, romantična večera, ili nedeljni branč.


Koja je uloga muzike na društvenim okupljanjima i kako odabrati pravu?


Kao glavni element svake atmosfere izdvaja se muzika. U zavisnosti od vrste okupljanja kojoj se prisustvuje, muzika može imati različite uloge. Ona popunjava tišinu između razgovora, svira u pozadini kako bi upotpunila ugođaj, podiže atmosferu ili podstiče na ples. Koju god ulogu da ima, muzika je neizostavni deo svakog dešavanja.

Mnogo je muzičkih žanrova i pesama, kako popularnih tako i svima poznatih klasika, koje možete inkorporirati u svoju plejlistu. Takođe, ukoliko poznajete zvanice, muziku možete prilagoditi i njihovom muzičkom ukusu.

Međutim, za one situacije kada se ukusi previše razlikuju ili niste dovoljno upoznati sa njima, evo nekoliko ideja kakvu muziku možete odabrati u skladu sa tipom okupljanja koji organizujete.


Popularni hitovi podižu atmosferu svake kućne žurke


Kućne žurke i neobavezna okupljanja pružaju najviše slobode za odabir muzičke plejliste. Svako ko prisustvuje žurci tu je da se opusti, zabavi i lepo provede, te u skladu sa time treba birati muziku koja je brza, pogodna za ples, ali i po ukusu onih koji su na žurku pozvani.

Ljubitelji yu roka odlično će se zabaviti uz jugoslovenske hitove, dok bi ljubitelji narodne muzike ipak bili zadovoljniji nečim malo drugačiji. Iz tog razloga, žanrove poput hard roka, metala, hausa ili trensa ostavite za odabrano društvo, a za velike žurke kojima prisustvuju ljudi različitih interesovanja, odaberite nešto opštije i popularnije.

Ukoliko ne znate muzički ukuse svojih zvanica, ili se oni pak mnogo razlikuju, klasičan izbor za svaku žurku jeste popularna strana, ali i domaća muzika. Veče možete započeti numerama koje su trenutno široko poznate i voljene, poput onih koje možemo čuti u svakom tržnom centru.

Kako veče odmiče, zagrevajte atmosferu pesmama na koje prisutno društvo dobro reaguje, a takođe im možete ostaviti prostora da sami puštaju muziku i tako sebi dati malo oduška.


Rege ritam za nezaboravnu žurku pored bazena


Za opuštene letnje žurke pored bazena ili na plaži možete se voditi istim savetima kao i za kućne žurke. Međutim, ukoliko želite da probate nešto novo i začinite atmosferu, pokušajte sa nekim od popularnih rege hitova.

Kao žanr koji potiče iz Jamajke, rege će vašoj žurci obezbediti zvuk leta i atmosferu Karipskog mora. U odnosu na tip okupljanja, sastavite i svoju plejlistu. Na raspolaganju su vam brze pesme za đuskanje, ali i laganije pesme za opuštanje.


Klasična i džez muzika idealne su za svečana okupljanja


Ukoliko u svom domu organizujete nešto svečanije okupljanje za manji broj zvanica, poput lagane večere ili opuštenog branča sa porodicom ili prijateljima, svrha vaše plejliste biće malo drugačija nego kada su u pitanju žurke.

U ovom slučaju, muzika će imati ulogu pozadinske pratnje, koja treba da upotpuni atmosferu i pruži određeni ugođaj. Ukoliko je u pitanju svečana prilika, možete pokušati sa laganim numerama klasične muzike.

Ukoliko imate običaj da svoje prijatelje pozivate na tematske večeri, gde im pripremate specijalitete različitih kuhinja, doživljaj možete upotpuniti melodijama odabrane zemlje.

Džez muzika je još jedan žanr koji se odlično uklapa u različite atmosfere. Bilo da organizujete branč sa prijateljima, romantičnu večeru, ili pak božićno okupljanje za porodicu, poslušajte par plejlista i numera džeza. Postoji mnogo stilova ovog žanra, a na vama je da odaberete onaj koji će najbolje odgovarati prirodi druženja.

Ukoliko vam se bliži novo okupljanje, počnite da ga organizujete na vreme. Odaberite ukusno posluženje, sastavite dobru plejlistu, pozovite odabrano društvo, i dobra atmosfera je zagarantovana!

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove