YuRadioStanice

Kako muzika utiče na ljudski mozak tokom šopinga? 385
Kako muzika utiče na ljudski mozak tokom šopinga?

Da li ste se ikada pitali zašto se baš određene pesme puštaju u najpopularnijim prodavnicama dok šopingujete?

Zapravo, muzika po prodavnicama u šoping centrima i supermarketima uopšte nije slučajno takva kakva je. Ona se u većini slučajeva precizno bira usled određenih potreba i želja menadžera koji želi da ispuni određene zadatke.

Izrada samog ambijenta u prodavnici mora doći do određenog zadovoljavajućeg nivoa kako bi uspela da prenese željenu sliku i podstakne konkretno ponašanje kupaca. Ova praksa izrade naziva se atmosferom - pojam koji je 1973. godine izradio profesor Philip Kotler.

Kako Kotler kaže, atmosfera ima veliki potencijal da bude važnija za postizanje prodaje od samih proizvodima koji se u radnji nalaze. Samim tim, atmosfera može predstavljati primarni proizvod.

S tim u vezi, mnogi naučnici su odlučili da istraže zvuk i njegov uticaj na ponašanje mušterija. Ukoliko vas zanima kako to lanci prodavnica koriste muziku i zvuk u vidu podsticanja određenog ponađanja pročitajte nastavak našeg teksta.


Žanr muzike koja se pušta u prodavnicama - nije isti u supermarketima i u tržnim centrima


Veliki broj istraživanja rađenih na različitim prodajnim mestima, bilo one vezane za prodaju prehrambenih proizvoda, kozmetike ili odeće i asesoara, doneli su različite rezultate u svakoj od njih.

Naime, rezultati ispitivanja nam govore da taktike sprovođene u jednoj vrsti prodavnice gde Beograđani vole da kupuju nisu donele iste rezultate kao u drugoj, trećoj i tako redom. Dakle, ono što je zaključeno bilo je da pozadinsku muziku treba uskladiti s ambijentom, jer će kupce koji pazare određenu vrstu artikala privući muzika koja je u skladu s njihovom kupovinom.
 

Žena u šopingu


Tempo - brzina muzike se bira u odnosu na tip prodajnog objekta


Brzina tempa muzike nije slučajno odabrana. Ona se uvek menja u skladu sa situacijom i tipom prodavnice. Brza muzika će uticati na kupce na taj način da se oni brže kreću kroz prodavnice, te da na kraju usled te brzine kupuju manju količinu artikala.

S druge strane, sporija muzika utiče na taj način da se kupci dosta sporije kreću kroz prodavnicu ali zato dobiju na vremenu da izaberu mnogo više artikala. Vi verlo verovatno ni nećete biti svesni da, dok birate autfite za letnje muzičke festivale, za rođendan svog kolege ili možda Novu godinu, pesme utiču na vaš izbor.

Ovo se dešava jer spor tempo u bukvalnom smislu usporava kupce, koji bivaju do te mere opušteni da im se razgledanje unaokolo, interagovanje s proizvodima i dublje zagledanje u svaki čini kao dosta zanimljivija opcija nego par minuta pre toga. kada je to u pitanju onda je sigurna opcija da će oni na ovom mestu.

Znate li da je, u toku obavljanja određene studije, puštanje sporije muzike u radnjama dovelo do čak 12% više prodaje nego kada su pesme koje se puštaju bile brze? S obzirom na to da imamo podatke vrno na belo, možemo zakljuliti koliko je zapravo tempo muzike bitan.


Glasnost zvuka - loša muzika može stvoriti samo veću i neprijatiju buku


Kada u pozadini ide veoma glasna muzika, kupci će, naravno, manje vremena provesti u prodavnici, a samim tim ćete moći da pomislite da će broj kupljenih namirnica ili artikala biti nezadovoljavajuć. Međutim, to zapravo nije slučaj.

Za sada ne postoji studija koja pokazuje da je usled ubrzanog odlaska mušterija zbog glasne muzike bilo kupljeno manje artikala nego što je to bio slučaj kada je muzika bila tiša. Zato se ova taktika zapravo i često koristi od strane biznismena koji upravljaju maloprodajnim objektima.

Oni se drže taktike puštanja malo glasnije muzike kako bi mušterije brže otišle, ali im istovremeno prave dovoljno prijatnu atmosferu da ostanu onoliko dugo koliko je potrebno za obavljanje kupovine. Uticaj muzike na naše mentalno stanje je zaista veliki, što se može videti i iz ovog primera.
 

Veselo društvo muzika

 

Harmonija - utiče na emocije kupaca


Harmonija takođe može veoma jako uticati na krajnji ishod kupovine potrošača. Ono što harmonija radi jeste da prenosi trenutnu spoljnu atmosferu i dešavanja u svetu u svoje objekte. Tako, u toku novogodišnjih praznika, biznismeni ne samo da ukrase svoje prodavnice i ugostiteljske objekte ukrasima pogodnim za ovaj tip slavlja, već ćete neretko čuti i novogodišnju muziku u pozadini.

Ovo je taktika da se utiče na kupce da budu bolje raspoloženi, da njima u tom trenutku ovlada trenutna euforija, te da se time i poveća broj kupljenih artikala. Na ovaj način se koristi trenutak kako bi se kupci motivisali na trošenje veće količine novca.

Ovo je bio naš opis uticaja muzike na ljudski mozak tokom kupovine. Nadamo se da vam se tekst svideo, da vam je bio poučan i da ste svakakve zaključke mogli da izvučete iz njega. 

Sada ćete, prvi sledeći put kada se nađete u nekom šoping centru ili ugostiteljskom objektu, znati zašto su izabrani baš taj tempo, ta brzina i vrsta muzike.

 

Slike:

Image by rawpixel.com
https://www.pexels.com/photo/woman-carrying-tote-bags-975250/
Image by rawpixel.com

 

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove