YuRadioStanice

Kako da uredite prostor ako se bavite muzikom 501
Kako da uredite prostor ako se bavite muzikom

Bilo da ste početnik ili već profesionalac, prostor u kom stvarate muziku treba da bude bekstvo za opuštanje i učenje. Sviranje i stvaranje muzike je predivan proces koji često zahteva i pravo okruženje u kom bi trebalo da se osećate udobno i inspirisano.

Muzički prostor bez odgovarajuće atmosfere može narušiti kreativne ideje i usporiti vaš stvaralači proces. Uz korišćenje pravilne dekoracije, možete potpuno transformisati prostor kako bi vam pružio neophodnu inspiraciju. Pre nego što počnete sa pojedinostima, trebalo bi da imate na umu nekoliko stvari kako da uredite dom ako se bavite muzikom.


Zvučna izolacija


Ako živite u stambenoj zgradi, ili ako delite kuću odnosno poslovni prostor sa drugima, a planirate da slušate svoje omiljene izvođače ili kreirate autorsku muziku, morate imati na umu i dobru zvučnu izolaciju. To će vam pružiti kvaitetnije iskustvo u prostoru, a istovremeno neće smetati vašim ukućanima, cimerima ili kolegama.

Postoje načini da se to postigne na isplativ način ako ste voljni da sami instalirate zvučno izolovane panele. Ovo ne mora da vas košta previše, a biće vredno vremena i truda koji uložite u to, posebno ako delite prostor sa više ljudi. Postoje brojne ideje kako da iskoristite povoljne materijale kao što su kartoni za čuvanje jaja ili polovni zvučni paneli koje možete pronaći na oglasima.


Čuvanje muzičke opreme


Uzmite u obzir specifične potrebe instrumenata i opreme kada opremate svoj prostor. Ako posedujete instrumente ili opremu koji zahtevaju određenu temperaturu ili nivo vlažnosti, neophodan vam je ovlaživač ili odvlaživač vazduha.


Laptop slusalice
 

Ovi uređaji su veoma su laki za upotrebu i mogu se naći u većini onlajn prodavnica za malo novca. Na taj način potencijalno štedite desetine hiljada dinara na popravci ili zameni opreme koja bi mogla da se pokvari u nestandardnim uslovima. Zato bi trebalo da birate i prostoriju sa pravilnom cirkulacijom, grejanjem i vazduhom kako biste održali konstantnu temperaturu. Vaši instrumenti i oprema će ostati očuvani, a vi ćete brinuti o jednoj stvari manje.


Odlaganje


Napravite dovoljno prostora za odlaganje gde će vam stajati instrumenti, note, knjige. Izdržljive police uz sam zid će pojednostaviti prostor, održavajući ga istovremeno organizovanim i urednim. Najbolji deo je taj što vam daju osećaj čistog prostora, a što vam omogućava da ostanete fokusirani i inspirisani.

Zidni nosači za gitaru su odlični za zaštitu istih jer su iznad poda, čvrsti su i vizuelno privlačni. Takođe, daće lični pečat i stil prostoru. Ukoliko svirate teže instrumente, recimo violončelo ili hornu, nemojte ih odlagati na zidne nosače ili naslanjati na zid, već ih postavite na zidne police koje mogu nositi njihovu težinu. Čak i ako su odloženi u kutije, nikada ne stavljajte ništa teško na njih.


Izaberite udobnu stolicu


Jedna od najvažnijih stavki za uređenje muzičkog prostora je udobna stolica. Vežbajući i stvarajući provodićete sate na njoj i zato je bitno da vam leđa uvek budu u pravilnom položaju. Bilo da odaberete udobnu fotelju, visoku stolicu ili klupu za klavir, vodite računa da ćete u tome moći da sedite satima.


Lap top slusalice
 

 Izaberite ono što odgovara i  vašem stilu i prostoru, ali i što će pružiti pravilnu potporu držanju tela. Možda ćete morati da isprobate nekoliko pre nego što pronađete odgovarajuću, ali znajte da će se na duže staze isplatiti.


Dekoracija


Omiljeni deo svakog opremanja je dekoracija, koja ulepšava i personalizuje prostor, a kada je reč o opremanju kreativnog kutka, onda je užitak još veći.

Zidni uramljeni poster vašeg omiljenog muzičara je odličan način da se podsetite zašto se uopšte i počeli da se bavite muzikom u trenucima kada vam baš ne ide. To će vas držati na pravom putu i pomoći da budete inspirisani, a istovremeno ulepšati zidove. Ako pored toga imate i omiljeni album, obavezno ga uramite i koristite za trenutke dodatne motivacije. Uramljeni notni sistem vaše prve kompozicije ili pesme koju volite daće prostoru lične emocije i šarm.

Takođe, potreban vam je stalak za partiture koji god instrument da svirate, a to vam daje šansu da utoplite prostor tako što ćete ofarbati veselim bojama već postojeći ili pronaći polovni, drveni stalak kojem ćete dati novi sjaj.

Ploče su omiljeni deo dekora mnogih muzičara, a pored toga što možete napraviti čitavu galeriju na zidu, oni smeliji ih mogu postaviti na pod i preko njih izliti epoksi smolu. Budite sigurni da ćete na ovaj način imati jedinstven prstor, samo vodite računa da vas posavetuje stručnjak kako da to pravilno izvedete.


Održavanje


Da biste održali fokus, važno je da prostor u kojem stvarate bude čist i uredan i to je već opšte mesto. Prva stvar koju treba da uradite pre nego što se upustite u sve tehničke aspekte je redovno čišćenje tepiha, zavesa, stolica, stolova. Prašina je vrlo štetna za muzičku opremu i može smanjiti ukupan kvalitet zvuka ako se redovno ne održava i zato sve tekstilne predmete treba i dobro dezinfikovati uz pomoć Electrolux mašine za sušenje veša. Često se preporučuje i da hrana i duvanski dim  nikako ne dospeju u prostor gde se nalazi muzička oprema. 

Ako ste odlučili da se bavite muzikom, potreba za prostorom u kom ćete to raditi treba da bude visoko na vašoj listi prioriteta. A kada dizajnirate takav prostor, ključno je odabrati kreativan i zdrav dizajn enterijera. Prateći ove jednostavne savete, možete uspeti u tome i napraviti savršeno utočište za proizvodnju muzike.

 

Slike:

https://pixabay.com/photos/laptop-apple-macbook-computer-2598571/
https://pixabay.com/photos/electric-guitar-electric-guitars-5981674/
https://pixabay.com/photos/record-vintage-record-player-music-1428003/

 

Komentari (1)

Merc :
13-Dec-22 19:28:15

Lijep pozdrav molim vas dami osvobodite komentare na Radio Put Sreće. Hvala lijepa


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove