YuRadioStanice

Glasna muzika i druga ograničenja: Šta ne treba da radite ako živite u stambenoj zgradi 542
Glasna muzika i druga ograničenja: Šta ne treba da radite ako živite u stambenoj zgradi

Život u zgradi podrazumeva kompromis i poštovanje komšija, mada je gradnja solitera ozbiljno narušila zajedništvo kada pod istim krovom stanuje nekoliko stotina ljudi. Onda se većini stanara svakodnevni put do sopstvenih vrata svodi na ulazak u lift, izlazak na “svom spratu” i ulazak u “moj dom - moju slobodicu”. Pa se i susret u liftu sa nekim uglavnom završava bez pozdrava.

Prostorije zgrade i stepenište su briga stanara bilo da se oni poznaju ili ne, a kućni red nešto što važi za sve. Kao zlatno pravilo do kada ne bi trebalo da bude galame i ometanja onih koji bi da se odmore i spavaju. Uživanje u glasnoj muzici, proslave uz harmoniku i pevanje, muziciranje na klaviru, preuređenje kupatila - samo su neki od načina da se taj kućni red naruši. I zarati sa susedima koji imaju bebu, kojima je baka upravo izašla iz bolnice ili bi da čitaju knjigu u tišini.

Nije na odmet da se podsetimo šta može da kvari život u zgradi. Kao i zašto je apsolutno nedopustivo kroz prozor bacati i smeće i pikavce, ali i skakati ili slušati “Metaliku” da to drugima bude muzički teror jer oni vole Betovena i Mocarta. Da počnemo.


Ne zaboravite da neki zidovi imaju uši


Mnogi problemi nastaju kada pojedini susedi ne shvataju da dele zidove sa komšijama. U nekim zgradama oni su baš tanki i otkrivaju mnoge porodične tajne. Stvari poslednjih godina idu na bolje. Kada agencija za prodaju stanova pronalazi kupce za nove stanove, pa još u novim naseljima ili stambenim celinama, sada najčešće nude nekretnine građene kvalitetnim materijalom.

Pogotovo ukoliko investitor dođe do tražene lokacije u centralnim opštinama. Onda nema tankih zidova, već ima italijanskih pločica, hrastovog parketa, armiranog stakla, pogleda na reku. I komšija koje će tek da se upoznaju i usklađuju.

Savremeni život je doneo nova pravila i shvatanja. Ni nalik na nekadašnje ponašanje komšija koji su delili dvorište i vodu iz zajdničke česme. O pozajmicama šoljice šećera ili ulja “da ne trčim do prodavnice, vraćam sutra” da ne govorimo.


Slušalice su rešenje za mir u kući i zgradi


U zgradama u užem gradskom jezgru nekad davno bilo je druženja, sedeljki kod suseda, zajedničkog  gledanja televizije, čuvanja dece na sat-dva, odlazaka na rođendan. To sad može da se vidi u starim filmovima i čuje u pričama baka kao dokaz “da se nekada baš lepo živelo” jer nismo bili otuđeni.

Da se vratimo muzici odvrnutoj “do daske” i ludovanju u stanu. Oni kojima komšije “skaču iznad glave”, a ne uspevaju da nađu zajednički jezik sa njima preostaje da se obrate upravniku zgrade, a onda i komunalnoj inspekciji i miliciji. Kazna za “narušavanje vremena odmora” ili “prekoračenje dozvoljenog nivoa buke” mogla bi da bude od pet do 50.000 dinara.

Mada iskreno govoreći, muzika je važna za dobro raspoloženje i uživanje u svom stanu, pa kada je već tako slušalice su rešenje za mir i u kući i u zgradi. Svako u svom stanu, sa svojom muzikom i - svi zadovoljni.


Kada je vreme za odmor i tišinu


Komunalna milicija se pridržava pravilnika i propisa po kojima stanari imaju pravo da se radnim danom odmaraju 11 sati od 24 koliko traje dan, subotom bi tišina trebalo da bude i duža - 14 časova a nedeljom čak 16 sati.

Ili konkretno, od ponedeljka do petka odmor se podrazumeva od 16 do 18, ako neko dotle stigne s posla, ruča i poželi “da dane dušom” i kasnije kada poželi da spava beogradska odluka o kućnom redu mu garantuje miran san od 22 do sedam ujutru.

U danima vikenda u periodu od 14 do 18 časova ne bi trebalo da bude vike, bušenja zidova, testerisanja, održavanja zelene površine oko zgrade, dečjeg trčanja i skakanja po stepenicama, i uveče od 22 do osam ujutru, odnosno 22 do 10 sati nedeljom. Kad administracija napiše, onda to zvući ovako: “Narušavanje mira u zgradi zabranjeno je i vikom, trčanjem, korišćenjem kućnih aparata…”

 

Covek svira klavir

 

Bolje je komšijama najaviti da očekuju buku i veselje


Interesantno je da onaj ko prijavljuje komšiju ne mora da se predstavi, dovoljno je da kaže odakle dopire buka, lupa, svađa. Svako ko “izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi” dužan je da pokaže ili se pozove na odobrenje nadležnog organa za to što radi. Potom mora da obavesti stanare o danu početka i završetka posla.

Onaj ko samo adaptira i sređuje stan isto tako mora da komšije informiše o početku i kraju radova. Najbolje napisano na papirčetu, pa zalepljeno kod ulaza, da svi vide.

Ukoliko planirate žurku na kojoj će svakako biti “nešto glasnije” žive muzike bolje je da obavestite komšije unapred, ali nastojite da da poruka bude informativna, poput “Rodila nam se Iva, molimo vas da razumete našu želju da to proslavimo…” ili “Naš Luka je postao punoletam…”.


Istresanje stolnjaka i bacanje smeća je zabranjeno


Da se podsetimo da je kroz prozore, vrata i balkone zabranjeno bacati predmete, smeće, prosipati vodu, tresti posteljinu i stolnjake, mada ste verovatno makar jednom prošli pored zgrade sa koje je lepršao iz nečijih ruku čaršav ili krpa. O cigaretama, a i klimi koja “kupa” prolaznike da ne govorimo. Za to su zaduženi komunalni inspektori, ali “takvim malim prekršajima” oni najčešće nemaju vremena da se bave, jer ih ima malo u službi, rećiće vam.

Profesionalni upravnik može da opomene svakoga zbog nemarnog postupanja prema zajedničkim prostorijama, interfonu, liftu, ulazu i hodniku. Ljubiteljima životinja je dozvoljeno da u stanu imaju ljubimce poput mačaka, pasa, omanjih glodara, akvarijumskih ribica. U stepeništu i zajedničkom dvorištu recimo, obavezni su da vode računa o higijeni da se prisustvo ljubimaca “ne vidi” i “ne oseti”.

A kad je reč o komšijskim odnosima bilo bi idealno da su dobri, da vlada razumevanje “za svako razumno malo iskakanje” iz kućnog reda. Bitno je poštovanje zajedničke imovine i pre svega ljudi koji stanuju pokraj vas, mogu vam biti dragoceni kada ste u škripcu. Ako vam ne daj bože zatreba pomoć zazvonićete prvom komšiji na vrata i zamoliti da pozove lekara. Ili on vama, naravno, a to nema cenu.

 

Photo by cottonbro: https://www.pexels.com/photo/man-in-black-jacket-playing-white-electric-guitar-4090887/
Photo by cottonbro: https://www.pexels.com/photo/man-in-black-shirt-playing-piano-4089486/

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove