YuRadioStanice

Deset najpoznatijih letnjih pesama koje mirišu na more, plaže i zabavu 1243
Deset najpoznatijih letnjih pesama koje mirišu na more, plaže i zabavu

Šta je uopšte letnja pesma? Da li je to ona koja govori o samom godišnjem dobu, ili ona koja se čuje negde u pozadini dok uživate na plaži? Pa, letnje pesme mogu da budu i jedno, i drugo. To su pesme koje nagoveštavaju duga popodneva na plaži, logorske vatre i kuvanje na otvorenom, noći ispunjene plesom, i lenjim danima na suncu. A za ovaj tekst, pripremili smo deset najpoznatijih letnjih pesama, koje mirišu na more, plaže i zabavu.

Svaka od ovih pesama, tokom godina se pokazala kao vitalni deo zvučnog zapisa leta. Može se reći da predstavljaju osnovu bilo koje letnje plej liste koju ste možda pravili za putovanje na letovanje. Neke od njih, bile su tzv. čudo od jednog hita (one hit wonder), što znači da su jedini veliki hit dotičnog umetnika. Ali hajde da zajedno zaplovimo uz ove morske zvuke...

#1. “The Drifters” – i “Under the boardwalk” (1964)

Ovo je još jedan tipično urbani letnji hit, koji slavi ukradene trenutke na obali mora, udaljene od gradske vreve. Nastala je davne 1966. godine, a udaraljke i gudači su tu da naglase njenu stvarnost. Možda su romantične ideje koje pokreću ovu pesmu bile pomalo izbledele, ali je obrada koja je došla 1987. godine, donela neku novu svežinu koja traje i danas. U pitanju je verzija koju je otpevao Bruce Willis sa bendom “The Temptations”, na svom povratničkom albumu “The return of Bruno”. Naime, za one koji ne znaju, poznati glumac je snimio tri solo albuma i pet kompilacija, uglavnom songova koji su se pojavili u filmovima, u kojima je i glumio.

#2. “Mungo Jerry” i “In the summertime” (1970)

“In the summertime” je prvi singl i jedini američki hit benda “Mango Jerry”, sa kojim su uspeli da ostanu na top listama u rodnoj Velikoj Britaniji do 1974. godine. Pesma slavi dane kada se sve čini mogućim, uz hladno piće i dugu vožnju, u nadi da ćete pronaći ljubav, makar na samo nekoliko sati.

#3. Bill Withers i “Lovely day” (1977)

Urpkos tome što zvuči letnje i miriše na bezbrižno leto, “Lovely day” je pesma koja je objavljena krajem 1977. godine, dakle, pred zimu. Već početkom 1978. godine, dospela je na vrh top lista R&B hitova toga vremena. I danas se rado sluša, i često koristi u filmovima i serijama, kao opis divnog letnjeg dana.

#4. „Dexy's Midnight Runners“ i „Come on Eileen“ (1982)

„Come on Eileen“ je bila jedna od najuspešnijih pesama 1982. godine u Velikoj Britaniji i Irskoj, i singl je prodat u neverovatnih šest miliona primeraka širom sveta! Veoma je popularna i danas, jer je svakodnevno možete čuti na mnogim radio stanicama, a osim toga, deo je repertoara raznih bendova na svadbama, rođendanima i drugim vrstama zabava. „Come on Eileen“, ima li nekoga ko nije čuo ovaj sjajni hit?!

#5. Katrina & “The Waves” i “Walking on sunshine” (1983)

Ova pesma, nastala davne 1983. godine i danas može čuti na radio stanicama svakog sunčanog dana u godini. Ne čudi što je tako jer je prava eksplozija veselog popa. Najveći je hit benda Katrina & “The Waves”, jer je lagana kao letnji povetarac, i istovremeno čvrsta kao bilo koji standard iz 1960-ih. Osmišljena je da stvori dobro raspoloženje i zaista, ona to čini u izobilju.

#6. Chris Rea i “On the beach” (1986)

“On the beach” je još jedna bezvremena pesma, koja je i danas veoma popularna. Nastala je na malom španskom ostrvu Formentera, blizu Ibice. Sam Chris Rea kaže za nju kaže da je to pesma o njemu i njegovoj ženi, o njihovoj ljubavnoj priči, a samo ostrvo je divno, tako da ga svima preporučuje. A pesma je evokativna i meditativna, jedna od onih koje vas istog momenta kada je čujete vraćaju nazad, na plažu, pa makar u to vreme napolju vejao sneg.

#7. „Los del Rio“ i „Macarena“ (1996)

„Macarena“ je verovatno najpoznatije čudo od jednog hita, svih vremena. Ova španska pesmica zgodna za žurke, te davne 1996. godine, postala je poznata širom sveta i zauzela vrh top lista u preko 30 zemalja! To se nije tako često dešavalo, ali „Macarena“ je bila pravo čudo! Pesmu je, takođe, pratio vrlo uspešan spot, koji prikazuje izvrsne plesne korake. A ovaj ples je vrlo brzo postao svetski fenomen, koji je popularan i danas.

#8. Santana ft. Rob Thomas i “Smooth” (1999)

Ova prava letnja pesma, pojavila se 15. juna 1999. godine, i istog momenta dospela na vrh Bilbordove top liste na kome je ostala čitavih 12 nedelja. Premašila je svačija očekivanja, i učvrstila svoj status savremenog standarda. Ključ za njenu privlačnost leži u balansu između Robovog glasa i Santanine gitare, u gruvu koji se kuva taman koliko treba, a onda nestaje kao vrela letnja noć. Veliki majstor Carlos Santana, uradio je to nebrojeno puta, ali je ovaj hit, do danas, ostao omiljen mnogima.

#9. „Las Ketchup“ i „The ketchup song (Aserejé)“ (2002)

Ova „Pesma o kečapu“ brzo je osvojila publiku tog leta 2002. godine. Mogla se čuti svuda, tako da je dostigla prvo mesto na top listama u čak 15 zemalja, a singl je prodat u preko četiri miliona primeraka. Pratio je veoma uspešan video spot, koji je mamio osmehe širom sveta. Ovu pesmicu slušale su sve generacije, tako da se često puštala na dečjim žurkama po igraonicama. Potpuno je jasno zašto.

#10. Luis Fonsi i “Despacito” (2017)

“Despacito” je zarazna pesma koja je vladala celog leta 2017. godine, i prva je regeton pesma, koja se pojavila na vrhu Bilbordove liste, i prvi singl koji je u Španiji dostigao tu visinu još od grozničavih dana kada se pojavila “Macarena”. Uz pomoć prijatelja kao što su Justin Bieber i Daddy Yankee, Luis Fonsi je napravio hit koji je momentalno podigao na noge publiku širom sveta. Okretnost koju nosi ova pesma, čini da ostaje sveža leto za letom.

I to bi bilo to…

Svesni smo će svako od vas odabrati neke druge pesme, i imati primedbe na listu; da smo zaboravili ovu ili onu, ili da je to moglo da se uradi i sa domaćim pesmama, ali – ne možemo da ugodimo svima. Ovo je naš izbor, a vi ćete, pre polaska na letovanje, napraviti svoj mada, budete li se držali pesama koje mirišu na leto i more, bar jedna od ovih, sasvim sigurno će se naći i na vašoj listi.

Ipak, ako ovu muziku slušate dok vozite auto, budite pažljivi, jer muzika zna da ponese, pa odvuče pažnju koja treba da bude usmerena na vožnju.

A koja je vaša omiljena letnja pesma, ona koja može istog momenta da vas prenese na plažu i smesti u ležaljku sa hladnim pićem u ruci? Podelite to sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

Komentari (2)

Dejan :
31-Jul-23 17:08:11

Stvarno mirišu na plažu, naročito "On the beach" i "Lovely day". Super!
Dragana :
31-Jul-23 17:05:59

Kad pomislim na ove letnje pesmice, uvek se setim neke najave na radiju, neka crnogorska stanica koja najavljuje "pjesmu ljeta". Bilo je to lepo vreme, dok smo imali veliku državu, pa se birala prvo Jugovizija, pa je izabrana pesma išla na Evroviziju, a onda, sa tog takmičenja uvek ostane gomila sjajnih hitova koji se vrte celog leta. Toga više nema. Evrovizija je izgubila svaki smisao, a Despasito je najveći smor od pesme, ali jeste poslednja pesma koja je bila onaj pravi letnji hit. Od ovih 10, volim sedam, pa mogu da kažem da vam uopšte nije loš izbor.


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove