YuRadioStanice

Da li i vi slušate muziku dok kuvate? 1918
Da li i vi slušate muziku dok kuvate?


U trenutku kada uživamo u našem omiljenom jelu, koristimo većinu čula. Prvo gledamo, zatim osećamo miris i ukus, pa dodirujemo hranu. U takvim okolnostima naše jedino neupotrebljeno čulo je čulo sluha. Uloga muzike je tu da upotpuni čulni doživljaj i da poveća uživanje.

Večernji izlazak, nedeljni ručak, određena proslava, pa čak i opušteni ručak kod kuće bili bi nepotpuni bez muzike. Pored uživanja u obroku i sam proces kuvanja postaje zanimljiviji uz dobar ritam.


Muzika kao inspiracija u kuvanju i kuhinji


Mnogima kuvanje teško pada, ne vole, smatraju da oduzima previše vremena i mrsko im je. Međutim, nekima je kuvanje strast i hobi u kome vide izlaz iz svakodnevnih problema, šansu da nađu mir i spokoj. Znamo da je muzika ljudima važna i da u mnogim slučajevima može pozitivno uticati na moral, kreativnost i produktivnost.

Sa tim se slažu i profesionalni kuvari. Kuvari u restoranima na samom početku smene prave plejliste kao motivaciju za što bolji radni dan. Pored lupanja escajgom, tiganjima i zvuka seckanja namirnica na dasci čuju se i muzičke melodije. U poslednje vreme zastupljen je narativ da su kuvari, zapravo, umetnici. Njihovo sredstvo izražavanja je kroz hranu i serviranje, a note pokretačka snaga i inspiracija.

Čak i vi, kod kuće, možete napraviti atmosferu iz restorana. U zavisnosti od jela koje spremita, izaberite omiljeni zvuk. Danas je veliki izbor pesama na online radiju – sve za svakoga. S obzirom da muzika nadahnjuje, ne bi bilo čudno da smislite neki novi savršeni recept.

Pored toga, možete se opustiti, ubaciti jelo u rernu i izđuskati partiju. Zahvaljujući AutoPilot 10 programu koje imaju Bosch ugradne rerne svako jelo će ispasti savršeno, bez mnogo truda i uz mnogo igranja. Neka pločice u kuhinji budu vaš podijum – dok se jelo priprema, vi se zabavljate i gubite kalorije igrajući u ritmu omiljene pesme. Dobra ideja, zar ne?


Koji muzički žanr ide uz koje jelo?


Mnogi profesionalni kuvari su protiv spremanja jela uz muziku. Razlozi za takav stav su različiti: muzika bi bila distrakcija, muzički ukus će se razlikovati u kuhinji što uzrokuje potencijalnu netrepeljivost između članova tima ili će muzika ograničiti neophodnu verbalnu komunikaciju koja se mora odvijati u kuhinji tokom celog dana. Sve to može biti tačno, međutim, više je prednosti. Muzika nam pomaže da se izborimo sa svakodnevnim stresom.


Muzika i kuvanje
 

Glavni kuvari svetskih restorana izjavili su da je lupanje mesa i sečenje pečenja najbolje uz hevi metal i pank. To je česta pojava u vrhunskim restoranima. Kada izađemo na večeru u restoran, nama sve deluje uglađeno i otmeno, a nismo ni svesni da je tu pre sat vremena bio pojačan Rage Against the Machine i slični bendovi.

Poznati kuvar Entoni Bordejn je, pak, smatrao da je za kuhinju prikladnije slušanje laganih pesama – jer kuhinja nije mesto gde treba izgubiti kontrolu. Stoga, na njegovoj plejlisti možete naći Boba Dilana – Tangled up in Blue ili The Velvet Underground – Sweet Jane.

O tome kod kuće ne trebate da brinete. Uživajte u svemu što volite. Ujutru možete slušati smirenije note dok spremate doručak uz kafu, a ukoliko niste jutarnja osoba možete se razbuditi uz neke disko melodiije. Za spremanje italijanskih specijaliteta pustite poznate italijanske kancone iz 60-ih godina prošlog veka. Nemojte da propustite priliku da dok mešate salatu promešate i kukove. Latinoameričke pesme su za to pun pogodak.


Plejlista za kuvanje


Plejlistu za kuvanje pravite u skladu sa onim što je tada na meniju. Možete se pak orijentisati i po svetskim kuhinjama. Pravite baget – poslušajte francuske šansone, pravite giros – zaigrajte sirtaki. U daljem tekstu vam navodimo neke naše predloge za uživanje u kuvanju.

Prva na listi je pesma legendarnog Toma Jonesa i The Cardigans – Burning Down The House. Naslov nemojte shvatiti bukvalno i isključite ringlu kako zaista ne biste spalili kuću. Pesma je savršena za đuskanje, al ii za brisanje poda – metla vam može biti mikrofon. Za igranje je tu i ABBA – Dancing Queen, zatim David Bowie – Let’s Dance. Ako želite nešto zabavno pustite Def Leppard – Pour Some Sugar On Me.

Ukoliko niste ljubitelj stranih hitova, predlažemo vam Ex- Yu izvođače. Fank zvuk Dina Dvornika – Tebi Pripadam i Zašto praviš slona od mene, zatim popularne hitove Zdravka Čolića – Mjerkam te, mjerkam, Pusti, pusti modu. Kao i sve od Partibrejkersa, Kerbera, Bijelog Dugmeta. Pomoći će vam da popravite raspoloženje – sigurno!

Naravno, nezaobilazni su i  hitovi narodne muzike – sve od Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić. Odlična je prilika da padnete u sevdah uz čašu vina pred večeru.

 

Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove