YuRadioStanice

10 popularnih i najviše obrađivanih pesama svih vremena 868
10 popularnih i najviše obrađivanih pesama svih vremena

Za razliku od filmova, gde se vrlo retko dešava da se snimi drugi, ili čak treći rimejk, u muzici se to često dešava. Samo zato što su “Bitlsi” (“The Beatles”) uradili sjajan posao na jednoj pesmi, ne znači da neko drugi nije mogao da donose tu pesmu na svoj, sasvim jedinstven način. Pa, ako želite da saznate kojih to 10 popularnih pesama spada u najviše obrađivane svih vremena, nastavite da čitate i saznaćete. Evo naše liste…

#1. Yesterday – “The Beatles”

Ova sjajna pesma obrađena je više od 2200 puta. Pevali su je razni veliki umetnici kao što su Joan Baez, Frank Sinatra, Elvis Presley, “En Vogue”, “Boys II Men”, i još ko zna koliko drugih. Većinu njih možete čuti na YouTube i ostalim platformama. Između ostalih, znaćete da je neka pesma zaista uspešna ako se pojavila čak i u crtanom filmu recimo o Patku Dači, a ova jeste. Da, u crtaćima o Patku Dači nije se mogla čuti samo klasična muzika, već i poneka balada ili rokenrol klasik.

#2. (I can’t get no) Satisfaction – “The Rolling Stones”

Naravno da su na drugom mestu “Stounsi”, a ko bi drugi? Ovaj sjajni klasik jednog od bendova sa najdužim stažom u istoriji preradio je raznovrstan niz umetnika, kao što su slavni Jimi Hendrix, Devo ili “Vanilla Ice”. Takođe, jedna od najčuvenijih obrada je i ona koju je izvela Britney Spears 2000. godine na dodeli MTV Video Music nagrada. Pa, “Bitlsi” i “Stonsi” su dva najznačajnija benda u istoriji rokenrola, zato i ne čudi što su na prvim mestima upravo oni. Ali idemo dalje…

#3. Love me tender – Elvis Presley

E, ovo je jedna od onih pesama kojoj je Kralj (mislimo na Elvisa), podario večni život. Naime, “Love me tender” je bio hit mnogo pre nego što su Elvis, i tekstopisac Ken Darby promenili naslov i tekst. Ova pesma, postala je popularna tokom Građanskog rata, pod imenom “Aura Lee”. 1956. godine, a onda je iznova i iznova obrađivana od strane mnogih muzičara. Čitav niz sjajnih umetnika (kao što su Julie Andrews, Johnny Cash i Jim Morrison) doneli su je na svoj način, i tako pokazali koliko je ovaj veliki hit svestran.

#4. My way – Frank Sinatra

Skoro da je ironično koliko je umetnika obradilo ovu pesmu na svoj, a ne na Frenkov način, s obzirom da u prevodu sa engleskog jezika “My way” znači upravo “Moj način”. Postoje najmanje 152 obrade za koje se zna, u raznim muzičkim žanrovima, od kantri do pank muzike, uz male varijacije. I svako od njih, ovu pesmetinu, obradio je na svoj način.

#5. Ain’t no sunshine – Bill Withers

U vreme kada je Bill Witers napisao ovu pesmu, radio je kao mehaničar avio kompanije. Upravo ova pesma, pokrenula je njegovu muzičku karijeru, i od tada smo je čuli u mnogo različitih verzija, od kojih su svoje otpevali i Paul McCartney, Adam Levine i “DMX”.

Zanimljivost vezana za nju je da ono u refrenu, kad 26 puta ponovi “I know” (ili u prevodu “znam”), uopšte nije bilo planirano. Naime, to je ubacio čisto da sačuva mesto za tekst koji je kasnije nameravao da napiše, ali dok je snimao, u studiju se zatekla grupa legendarnih muzičara kao što su Stephen Stills, Graham Nash i Booker T, kojima se to dopalo. Kako je sam Withers kasnije rekao: “Bili su tu svi ti ljudi sa iskustvom i reputacijom, dok sam ja bio samo običan radnik, koji se samo na neki način zezao. I kad su mi oni rekli ‘ostavi to tako’, ostavio sam”. Dakle, poslušao je iskusnije kolege, i napravio nešto što je i danas zanimljivo mnogima. Kad samo pomislimo šta je uradio James Brown, ponavljajući jedne iste fraze zaista u nedogled, ovih 26 “I know” i nije tako mnogo.

#6. Hallelujah – Leonard Cohen

Nakon što je ova pesma našla svoje mesto u svakoj TV drami i velikom broju filmova, i sam Lenard Koen (Leonard Cohen) se jednom složio sa sugestijom da je došlo vreme da se “Hallelujah” i beskrajan broj njenih verzija povuku sa scene. Takođe, bilo mu je zanimljivo da je ova pesma dobila toliko pažnje s obzirom da je njegova izdavačka kuća prvobitno odbila da izda album za koji je ona bila planirana.

Ipak, kasnije se predomislio po pitanju obrada, i rekao: “Jednom ili dva puta sam pomislio da treba da joj pozajmim svoj glas da je utišam, ali kad bolje razmislim, ne, veoma sam srećan što se peva”. A pevalo ju je mnogo sjajnih umetnika, pa čak i horova, jer je definitivno jedna od najznačajnijih pesama svih vremena.

#7. Time after time – Cindy Lauper

Sindi (Cindy Lauper) kod nas nije doživela toliku popularnost kao u svetu, i više je pamtimo po hitu “Girls just want to have fun” (“Devojke samo žele da se zabavljaju”). Ipak, “Time after time” je veliki hit iz, po mnogima, najboljeg razdoblja u muzici XX veka, 1980-ih, koji je obrađen više od 270 puta, u verzijama najrazličitijih žanrova muzike. Pogledajte samo na primer kako slavni džez trubač Miles Davis izvija svoju verziju na trubi, u Minhenskoj Filharmoniji 1988. godine. Nije li to još jedan dokaz koliko je zaista dobra ova pesma?

#8. Imagine – John Lennon

“Imagine” je neka vrsta himne mnogih generacija. Veliki umetnici kao što su Joan Baez, Ray Charles, Elton John, David Bowie, “Queen”, a od naših, balkanskih umetnika Arsen Dedić, dali su ovoj pesmi lični pečat. A igra se nastavlja, poslednjih godina to su uradili i Pink, Lady Gaga i Avril Lavigne, pridruživši se dugoj listi umetnika koji su pokušali da ovaj klasik, koji je delo jednog od “Bitlsa”, učine svojim.

#9. Over the rainbow – Judy Garland

Ovu divnu baladu napisali su Harold Arlen (muziku) i Yip Harburg (tekst), za potrebe voljenog filma “Čarobnjak iz Oza” iz 1939. godine, uz koji je mnogo generacija odraslo. Prva ju je, u filmu, otpevala Džudi Garland (Judy Garland), a kasnije, još mnogi.

Jedna je od najčešće izvođenih pesama na audicijama za American Idol, a od slavnih obrada, tu su one koje su izveli Willie Nelson, Patti LaBelle, Eva Cassidy, Eric Clapton, Tori Amos i još mnogi drugi. Poslednja zanimljiva bila je havajska izvedba koja je kombinovana sa “What a wonderful world”, a izveo je Israel Kamakawiwo’ole. Poslednjih godina, ova je definitivno najpopularnija. Od naših umetnika, svoju verziju je napravila Dragana Šarić, poznatija kao Baby Doll.

#10. Summertime – Abbie Mitchell

Ovu ariju komponovao je 1934. godine slavni Džordž Geršvin (George Gershwin), za potrebe opere “Porgi i Bes”. Tekst potpisuju Djubouz Hejvord (DuBose Heyward) koji je napisao i istoimeni roman, na kome je baziran libreto za operu i Ajra Geršvin (Ira Gershwin). Danas se smatra jednim od najviše obrađivanih džez-standarda, i jednom od najlepših pesama ikada napisanim.

Prvobitno ju je otpevala Abbie Mitchell za potrebe opere, ali je verzija koju je kasnije uradila slavna Dženis Džoplin (Janis Joplin), verovano najpoznatija svih vremena. Dženis ju je donela na svoj sasvim poseban, bluzerski način, mada su je osim nje otpevali mnogi, kao na primer Sonny and Cher, “R.E.M”, i mnogi drugi.

I za kraj…

Kao što vidite, dešavalo se svašta. Od aranžmana koji sa originalom nisu mogli da se upoređuju jer se on skoro ne može prepoznati, do onih koji su neku sasvim običnu pesmu doneli na način koji je od nje napravio jednu od najboljih i najpopularnijih u istoriji muzike, poput “Uz malu pomoć mojih prijatelja” (“With a little help from my friends”) u verziji koju je maestralno otpevao Džo Koker (Joe Cocker).

Neke od njih, zauvek bi ostale zapostavljene (i zaboravljene), da ih nije obradio i objavio neko ko je to umeo da donese na neki zanimljiviji način jer, kada je muzika u pitanju, aranžman je veoma važan. Nažalost, dešavalo se da se ta pesma kasnije pripisuje aranžeru, a da autor pada u drugi plan ili biva potpuno zaboravljen, ali o tome, možda nekom drugom prilikom.

A koja je vama posebno draga? Podelite to sa nama, u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

Komentari (5)

berta :
01-Apr-23 16:04:33

Bravo za Cyndy Lauper otkinula je sa Girls Just Want To Have Fun ..
subota vece :
01-Apr-23 15:59:05

hm .. nema mi Done, to nije u redu :)
Lidija :
31-Mar-23 19:25:20

Nisam znala za ovaj podatak o Bilu Vidersu, mada, mnogo je njih koji su bili obični radnici, pa postali zvezde. Ali, Kralj je, ipak, Kralje. Njegov prelepi glas i u to vreme i stas, devojke je bacao u trans. Zaista je bio jedinstven.
Dragana :
31-Mar-23 19:22:57

Odličan izbor, sve ove pesme volim, ali Koena ipak malčice više. Pravi blagoslov. Čula sam ga i uživo, u Beogradu, 2009. godine, i bio je to najbolji koncert u istoriji ovog grada. A činjenica je da, kad je pesma dobra, dovoljno je da je obradi neko ko je barem dobar instrumentalista, i biće odlična, u bilo kojoj verziji.
angie :
31-Mar-23 12:19:28

To su sve vanvremenske pesme, moja omiljena sa spiska je Imagine John Lennon :)


Vaš komentar:

Volite da pišete o muzici, zanimljivostima iz sveta muziku, bilo čemu što je povezano sa muzikom. Pošaljite nam tekst u wordu na office@yuradiostanice.com i mi ćemo ga objaviti kao odgovara formatu sajta.

Pročitajte i ove tekstove